На този ден: Създаден е Съюзът на автомобилистите, умира Георги Трингов

Автор: Plovdiv Now 2356
На този ден: Създаден е Съюзът на автомобилистите, умира Георги Трингов

През 1908г. с бунт в гарнизона в Ресен избухва Младотурската революция. Целта е да се ограничи абсолютната власт на султан Абдул Хамид II (1842 – 1918) и да се възстанови конституцията от 1876 г., като средство за запазване на териториалната цялост на държавата и намаляване на влиянието на Великите сили върху управлението ѝ. Революцията постига непосредствените си цели и дава властта в ръцете на Комитета за единство и прогрес (КЕП), но в дългосрочен план се проваля и създава предпоставките за окончателното разпадане на империята и създаването на съвременната Турска република.

През 1957 г. е създаден е Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти.

Съюзът на българските автомобилисти е официален член на Международната автомобилна федерация (FIA), Международната организация за пътна помощ (ARC), Международния алианс по туризъм (AIT), Международната организация по къмпинг и караванинг (FICC) и е лицензиран да извършва технически услуги на територията на България. Разполага с 60 клона в цялата страна. 

През 1988г. самолет Еърбъс на иранските авиолинии е свален над Персийския залив и загиват всички 290 души на борда. Самолетът е свален от американска ракета изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. 

Правителството на САЩ излиза със съобщение, че иранският самолет е бил погрешно идентифициран като F-14 на ВВС на Иран. Иранското правителство от своя страна обаче твърди, че Vincennes съзнателно е атакувал гражданския самолет.

След инцидента в американския военноморски флот са въведени нови правила за сигурност, които да позволяват надеждна идентификация на потенциално опасни цели при въздушна атака.

Рожден ден празнуват актьорът Том Круз и четирикратният световен шампион във Формула от Себастиан Фетел - 2010, 2011, 2012, 2013 г. 

Умира най-добрият пловдивски гросмайстор шахматистът Георги Трингов. На негово име е посветен мемориалният турнир по шах в Пловдив, чието 43-то издание официално стартира вчера.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина