На този ден през 1951: Официално е открита сградата на ООН в Ню Йорк

Автор: Plovdiv Now 21033
На този ден през 1951: Официално е открита сградата на ООН в Ню Йорк

На този ден през 1951 година официално е открита сградата на ООН в Ню Йорк. ООН е международна организация на суверенни държави, създадена за поддържане и укрепване на международния мир и сигурност и за развитие на мирното сътрудничество между държавите. Приемник е на Обществото на народите. Уставът на ООН е подписан на 26 юни 1945 г. на конференцията в Сан Франциско от представителите на 50 държави. Влиза в сила на 24 октомври 1945 г. след ратифицирането му от 5-те Велики сили и мнозинството подписали го държави. Денят 24 октомври е обявен за международен ден на ООН. Седалището на организацията е в Ню Йорк. ООН има центрове във Виена и Женева. В ООН членуват 191 държави до 2002 г. България е член от 14 декември 1955 г.

История на скулптурата „Не-насилие“ пред сградата на ООН в Ню Йорк

Създанена е от Карл Фредрик Ройтерсвард -шведски художник и скулптор, роден на 4 юни 1934, починал 3 май 2016 г. Една от най-значимите му творби е позиционирана в близост до сградата на ООН в Ню Йорк, САЩ. Представлява бронзова скулптура на револвер „Колт“ Питон 357 Магнум с дуло вързано на възел и символизира противопоставяне на насилието. Озаглавена е Non-Violence (Не-насилие), но повече позната като „Завързания пистолет”. Ройтерсвард започва работа по скулптурата в края на 1980-те по молба на Йоко Оно и в памет на застреляния на 8-ми декември 1980 г. легендарен певец и личен негов приятел Джон Ленън.

Скулптурата е художествен почит към Джон и творчеството му, защото той беше един от най-заклетите застъпници на идеята за живот в един мирен свят и в много от песните му текстовете са фокусирани и подчинени на тази тема. Първото местоположение на скулптурата е в мемориала „Строубъри Фийлдс“ в Сентрал парк, Ню Йорк, точно срещу сградата, където са живяли Джон и Йоко. През 1988 правителството на Люксембург подарява бронзовата скулптура на ООН и тя е разположена срещу главната квартира на организацията в Ню Йорк.

По този повод Кофи Анан, генерален секретар на организацията и Лауреат на Нобелова награда за мир, споделя: „Тази скулптура е не само ценно произведение на изкуството, дар за ООН – тя обогатява съзнанието на цялото човечество с един мощен символ, който капсулира в няколко прости криви най-голямата молитва на човек – тази, в която той не се моли за победа, а за мир.“ Днес съществуват множество копия на творбата – десет от тях в Швеция и други във Франция, Германия, Китай, Южна Африка. На годишнината от смъртта на Джон Ленън през 2011 година, Ринго Стар призовава колегите си да участват в проекта „Не-насилие“, включващ различно оцветени копия на прочутата скулптура.

Днес по света съществуват около 30 копия на творбата, включително и едно в Пекин.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина