На този ден: Открит е Британският музей

Автор: Plovdiv Now 4085
На този ден: Открит е Британският музей

На 15 януари 1759 година е открит Британският музей. Днес той пази около 6 милиона артефакта, датирани от древността до наши дни. Прочут е с египетските мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и други съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

Британският музей е сред най-големите и най-богати музеи в света. През 2013 г. е петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители. Той възниква, след като доктор Ханс Слоън преотстъпва на страната си огромната си колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал литература и изкуство. По това време музеят се помещава в къща на име Монтагю Хаус в лондонския квартал Блумсбъри. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители, през 1824 г. е решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда – това е днешната сграда. С годините някои сбирки са изнасяни в други сгради – отново поради липса на място.

Сградата на музея е завършена през 1848 г. Неин архитект е Роберт Смерк.Вътрешният двор има площ 7100 m² и е най-големият покрит площад в Европа.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина