Министър Вълчев обясни при какви условия ще бъдат затваряни училища

Автор: Plovdiv Now 25590
Министър Вълчев обясни при какви условия ще бъдат затваряни училища

Няма причина за притеснение относно броя на заразените ученици и учители у нас, като към момента това не налага затварянето на всички училища и преминаването към онлайн форма на обучение. Мерките на този етап в училищата остават същите, като при 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Вероятно някъде това ще се случи само на гимназиален или прогимназиален етап, добави още той. В момента заразените са 8% на 1000 души.

Относно това при каква епидемиологична обстановка ще бъдат затваряни училищата на национално ниво министърът заяви:

„Нямаме такова решение, това ще се случи, когато коронавирусът се натрупа със сезонния грип, но няма да е изцяло, а само в отделни области. Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката”, каза Вълчев пред БТВ. 

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

Не се обмисля удължаване на ваканциите тази година. Относно преминаването на висши училища на онлайн форма на обучение, Вълчев каза:

„Колкото по-голям е ученикът или студентът, то толкова по-малки са загубите при електронно обучение. Проблемът при нашите висши училища е, че преподавателите не са толкова изискващи. Но това се опитваме да го подобрим през годините. Вече го няма това нерационалното търсене на висши образования заради самата диплома“, коментира министърът.

Вълчев заяви още, че догодина се очаква заплатата на асистент да достигне до 1300 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина