Мащабна акция в Пловдив за спазване на мерките срещу COVID-19 започна първо от “Капана“

Автор: Илиян Велков 11145
Мащабна акция в Пловдив за спазване на мерките срещу COVID-19 започна първо от “Капана“

В Пловдив се провежда акция на полицията, Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните. Целта е да се провери спазват ли заведенията и техните клиенти мерките срещу COVID-19. Към момента са затворени два обекта на територията на област Пловдив заради неспазване на мерките. Първите проверки започнаха от сърцето на Пловдив - „Капана“. „През почивните дни на територията на областна дирекция на МВР-Пловдив ще се извърши съвместна проверка с РЗИ, областна дирекция по безопасност на храните, икономическа полиция и охранителна полиция. Ще се проверяват търговски обекти, ресторанти, питейни заведения и кафе аперитиви, като ще се следи за спазване на мерките, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването“. Това заяви Георги Казаков, който е началник на сектор „Икономическа полиция“ – Пловдив.

„Следим дали се спазва забраната за клиенти в затворени заведения, дали се спазват отстоянията, както и дали персоналът на заведенията носи маски“, каза още Казаков. По думите му до момента са проверени 97 търговски обекта. „Най-честите нарушения са неносене на предпазни маски от страна на персонала. Съставени са актове“, посочи той. „Носенето на маски от персонала е важно, за да не се разпространява евентуална зараза сред клиентите, които не са задължени да носят на открито предпазна маска. Важно е масите и столовете да се дезинфекцират след всеки клиент“, каза Красимира Кръмпотич от РЗИ-Пловдив.

„Функцията на Агенцията по храните е да следи за безопасността на хранителните продукти, които се предлагат в заведенията. До момента няма констатирани нарушения“, заяви д-р Николай Петков от ОДБХ – Пловдив. Само за една седмица съвместните екипи на полиция и контролни органи провериха 97 търговски. При проверките са констатирани 17 нарушения, сред тях са предписания и АУАН по закона за храните. Затворен е един обект заради неспазване на хигиенно- санитарните изисквания. 11 акта са съставени на служители на заведения, които не са носили предпазни средства по време на работа. Служителите на икономическа полиция ще следят и за престъпления свързани с търговията и разпространението на акцизни стоки без бандерол. Проверките са регулярни и ще продължат, като с активната си дейност се стремим да гарантираме сигурността на гражданите при спазването на изискванията от Министерство на здравеопазването.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина