Ковид мерки у нас ще могат да се въвеждат от здравния министър и РЗИ

Автор: Plovdiv Now 5282
Ковид мерки у нас ще могат да се въвеждат от здравния министър и РЗИ

Противоепидемичните мерки в страната ще могат да се въвеждат от здравния министър и директорите на РЗИ на национално и регионално ниво и без да има въведена извънредна епидемична обстановка. Това решиха депутатите с промени на първо четене в Закона за здравето, приети със 119 гласа “за”, 24 “против” и 39 “въздържали се”.

Носенето на маски реално става пожелателно от утре, тъй като днес изтича извънредната епидемична обстановка, която налагаше мерките.

Мерките, които министърът и шефовете на РЗИ въвеждат, няма да може да спират влизането в страната, движението между различни области или да затварят обекти. Така на практика молове и ресторанти ще остават отворени, независимо колко е висока заболяемостта.

Медиците ще получават парите си за работа с COVID на първа линия до края на юни, а след това се предвижда тези пари да залегнат като увеличение в клиничните пътеки за лечение, пише 24 часа.

Този проект трябва да е със заглавие “две години тормоз не стигат”. В момента делегирате права на един единствен човек, като давате нормотворчески права на изпълнителната власт. Разбира се, министърът трябва да има права да налага ограничения, когато има такава обстановка, но не и така, както е предложено сега, коментира Елена Гунчева от “Възраждане” по време на дебатите в зала.

Поне 1 месец ще мине докато се приеме законопроектът, а как ще се действа на областно ниво през това време, как ще се преобразуват леглата, попита Дани Каназирева от ГЕРБ.

Да, ще има правен вакуум. Истината е, че ние се надяваме приемането на този закон да не отнеме толкова време. Практически до края на април няма да има нужда от промяна, която да застрашава сега създадените структури. В динамичните условия винаги можем да предложим нещо по-гъвкаво, отвърна ѝ шефът на здравната комисия Антон Тонев.

От утре за целия регион на Пловдив ще разполагаме само с 80 легла. От утре, ако имаме повишаване на броя на пациентите, няма да има правни основания, на които да поискаме увеличаване на тези легла. Нито министъра, нито РЗИ имат правен механизъм, по който да издадат заповед за този 1 месец терапевтичните легла да бъдат преобразувани, настоя Каназирева.

ДПС ще гласува “въздържал се”. Проектът е финансово необезпечен, а приемането му може да доведе до сериозен проблем в системата на лечебните заведения, каза депутатът от ДПС Джеведет Чакъров.

Ще направим така, че медиците на първа линия да вземат повече пари по клинични пътеки. Не смятам, че това е добре, каза пък проф. Асен Балтов от ГЕРБ.

Как ще отидат тези пари от пътеките при хората от първа линия, попита и колегата му Красимир Събев.

При този много нисък фискален резерв, който отчитаме, откъде МЗ ще вземе пари за медиците на първа линия, обърна се Събев към здравната министърка Асена Сербезова.

Бишият министър на образованието Красимир Вълчев се възмути, че дори да се променят нещата сега, то отново ще се стигне до момента, в който само учениците ще носят маски по 8 ч. на ден, когато се вдигне нивото на заболелите.

Целият професионален стаж ми е свързан с белия деоб. Маските не затрудняват дишането и не водят до други странични ефекти. Те намаляват заразяването с 60%. Носенето на маски има само положителен ефект в пандемични условия и не водят до нищо друго, коментира Александър Симидчиев.

Малко са хората в залата, които цял живот са носили маски. Те имат своя ефект, но има още поне 100-150 фактора, които оказват влияние на епидемиологичната ситуация. Един частно-медицински проблем го обърнахме в обществено-социален, коментира Силви Кирилов от ИТН.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина