Косовският художник Артан Хайрулаху избра Пловдив за първата си изложба у нас

Автор: Plovdiv Now 6802
Косовският художник Артан Хайрулаху избра Пловдив за първата си изложба у нас

Галерия „Сариева“ открива новия сезон с първата самостоятелна изложба в България на  косовския художник Артан Хайрулаху на 1 септември от 17 ч. Той е носител на международната награда за косовски автор Artists of Tomorrow`2013 и е един от най-коментираните участници в Европейското номадско биенале "Manifesta 14" през 2022 г. Изданието Frieze отбеляза неговото творчество в годишното си ревю TheTopTenShowsinEuropeof 2022. Изложбата ще се открие на 1 септември в присъствието на автора.

В изложбата „Къща без стени“ ще бъде представена селекция от типичните за Артан Хайрулаху рисунки на амбалажна хартия, създадени през последните години. Творбите му са дълбоко хуманни, представят битови идилични косовски сцени, надградени от мислите и фантазиите на автора. В тях се открива типичната балканска предметност и естетика от миналото, присъстват образите на членовете на семейството и общността в типични ситуации на спане, хранене, гледане на телевизия, бръснене, правене на любов, учене, строене, къпане. Доста често самоироничният портрет на художника се появява между хоратаи заедно с него се вмъкват фантазните фигури на астронавтите, ангелите и летящите фигури, които попадат в ежедневната обстановка, пише plovdivtime.bg

В рисунките си Артан Хайрулаху доста често прекрачва границите на някои традиционни табутата, за да провокира консервативното мислене за красивото, голотата, условностите за принадлежност в брака, разделението между половете, мъжествеността, човешката несигурност и право на избор като цяло. Провокативност, заради която Хайрулаху се е сблъсквал с реакциите на традиционно мислещите. 

Липсата на перспектива в творбите му, на очертания, на стени, на пространства,предава усещането за безграничност. Изборът на евтина опаковъчна амбалажна хартия, вместо на акварелна такава, подтиква да възприемем творчеството му през усещане за преходност и движение, истинност и автентичност. Това безспорно връща към годините на войната между Косово и Сърбия, когато наравно с всички свои съграждани авторът е бил принуден да напусне дома си, но не е престанал да рисува. Макар и да не са директно политически, рисунките на Артан безспорно напомнят този труден момент на Балканите, пред който все още продължаваме да сме изправени. 

Хайрулаху пресъздава картина на Балканите с нейния интимен собствен свят, такива каквито са извън центъра, градовете, политиките, новините, смисловите конструкти и дискурси, които масмедиите, социални медии, а понякога съвременното изкуство носят и внушават.  Макар и да черпи теми от конкретен географски ареал, картините му са универсални за бита на балканската диаспора навсякъде по света, чиято идентичност не познава граници. 

Преди откриването на изложбата в Пловдив, публиката ще има възможност да се присъедини към разговор с Хайрулаху, чрез който ще бъде представено творчеството му. Разговорът ще се проведе в намиращото се непосредствено до галерията пространство за срещи с изкуството – Кабинет* (бивше artnewscafe) между 17-18 ч. на 1 септември. 

Артан Хайрулаху е роден през 1979 г. в Гниляне, Косово, живее със семейството си в родния си град. Работи в живопис и рисунка. Имал е самостоятелни изложби в Институт за съвременно изкуство, ARKIV в Печ, Косово (2022); Националния исторически музей, Тирана (2006);  Националната галерия на Косово, Прищина (2010). Негови творби са част от частни и държавни колекции, като тези на Музея за съвременно изкуство на Държавния фонд на Косово, Министерството на младежта, културата и спорта на Косово, Националния музей за съвременно изкуство в Атина, EMST.                                                          

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина