Няколко професии ще са най-търсени в следващите 5 години

Автор: Plovdiv Now 10032
Няколко професии ще са най-търсени в следващите 5 години

Национално проучване сред работодателите в България показва, че през следващите 5 години най-търсени ще бъдат висшистите по икономика, администрация и управление и информатика.

Най-желани на пазара на труда ще са лекарите, медицинските работници, строителни инженери, IT специалисти, шофьори, учители. 

Към момента в България най-високо платени са компютърните специалисти, а след тях с добър доход се нареждат професиите в областите на право, медицина, фармацевтична индустрия, металургия, енергетика, банково дело, икономика, финанси и счетоводство.

Активното учене през целия живот е сред новите умения, които ще са все по-необходими за постигане на успех в професионалното развитие, сочи доклад на Световния икономически форум.

Преподавателят в департамент "Администрация и управление" на НБУ гл.ас.д-р Александър Пожарлиев очертава най-важните компетентности, които работодателите очакват от служителите си. Според него това са общуване на роден език, инициативност и предприемачество и дигитална компетентност.

"В доклад на Световния икономически форум, свързан с бъдещето на професиите в перспектива до 2025 г. се очертават като водещи групите умения, свързани с решаване на проблеми, самоуправление, работа с хора и използване и развитие на технологии.", посочва д-р Пожарлиев.

"Сред първите 10 умения са аналитично мислене и иновативност, разрешаване на комплексни проблеми, критично мислене и анализ, креативност, оригиналност и инициативност, лидерство и социалното влияние, наблюдение, контрол, проектиране и програмиране на технологии, разрешаване на проблеми и даване на идеи. Новите умения в списъка са свързани със самоуправлението: активно учене (на второ място) и устойчивост, издържане на стрес и гъвкавост.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в перспектива до 2030 г. определя три трансформиращи компетенции, необходими за допринасяне на развитието на света и формирането на по-добро бъдеще. Те са създаване на стойност, примиряване на напрежения и дилеми и поемане на отговорност.

Създаването на нова стойност е свързано с чувство за цел, любопитство и отворено мислене към нови идеи, гледни точки и опит. Изисква критично мислене и креативност при намирането на различни подходи за решаване на проблеми и сътрудничество с другите за намиране на решения на сложни проблеми. Оценката на решенията изиска гъвкавост при изпробването на нови идеи и управление на рисковете, свързани с тях. Необходима е и адаптивност за промяна на подходите въз основа на нововъзникващи прозрения и открития.

Примиряването на напреженията и дилемите се свързва с когнитивната гъвкавост и умения за възприемане на различни гледни точки и разбиране как те водят до противоречия. Необходими са показване на съпричастност и уважение към другите, които имат различни възгледи. Също креативност и умения за решаване на проблеми, за да се измислят нови решения на привидно неразрешими проблеми, както и умения за разрешаване на конфликти. Това е свързано и с развитие на устойчивост, толерантност към сложността и неяснотата, и чувство за отговорност към другите.

Поемането на отговорност изисква наличието на силен морален компас и почтеност, при което решенията се вземат въз основа на ползите им за другите. Важни са изграждането на доверие, състраданието и уважението към хората, чувството за самосъзнание, саморегулация и рефлексивно мислене."

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина