Кардиолог: Периодите на калориен дефицит са полезни, подмладяват имунната система

Автор: Plovdiv Now 5681
Кардиолог: Периодите на калориен дефицит са полезни, подмладяват имунната система

Великденският пост е най-строгият и най-продължителният в православната ни църква и със сигурност е ключ към смирението на душата и тялото ни. Кои са безспорните ползи за здравето ни, когато постим и за какво трябва да внимаваме? Темата коментира кардиологът проф. Сотир Марчев.

„Всички основни религии препоръчват – особено на пролет, период на калориен дефицит. Това означава калориите в храната, които приемаме, да са по-малко от тези, които са ни нужни за съществуване и движение. Първобитният човек е имал много такива периоди. Затова са пригодени нашите гени и тела. Когато настъпи такъв период, организмът изчерпва запасите си и започва да разгражда старите и амортизирани клетки“, обясни пред бТВ проф. Марчев.

„Като свърши калорийният дефицит, от стволовите клетки се образуват нови имунни клетки. Този период на относително гладуване, на пост, подмладява имунната система, прави я нова.

Когато влезем в калориен дефицит, се нормализират стойностите на липидите в кръвта ни, сваляме кръвната захар и килограми. Ползите са много. Дори стари религии препоръчват такъв период. Полезно е“, посочи още той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина