Какво да очакваме от Здравко Димитров, ако спечели изборите в Пловдив?

Автор: Благовест Андонов 5889
Какво да очакваме от Здравко Димитров, ако спечели изборите в Пловдив?

Голямата въпросителна в Пловдив падна – Здравко Димитров е кандидатът на ГЕРБ за кмет.  Въпреки че всички сигнали от политическата централа на партията сочиха към този избор, то до последно имаше макар и малък шанс за изненада.

Зико влиза в надпреварата като фаворит. На последните избори той завърши четвърти, като събра близо 13 000 гласа, макар да беше издигнат от инициативен комитет, а реформаторите повече взеха, отколкото дадоха по време на кампанията му.

След като преди два дни Изпълнителната комисия утвърди кандидатурата на Димитров, той намекна  за подхода си в управлението, ако спечели доверието на пловдивчани. Зико каза, че ще се опита да надгради всички добри неща в Община Пловдив, но ще има промени . Те не са свързани толкова с чистки, колкото до подхода на управление  - „Нормално е да има промени, хората сме различни” , каза Димитров.

Съсловните организации и социалните групи

Още  по време на кампанията си през 2015-а, Димитров показа различен подход. Впечатление правеше постоянните му обиколки по районите на Пловдив, като приемаше всеки един сигнал от най-различно естество.  В същото време Иван Тотев рядко можеше да бъде видян сред хората и да се вълнува от техните проблеми и човешки съдби. Именно Славчо Атанасов е антипода на Тотев в това отношение – кадърът на НФСБ постоянно показваше близост с всякакви социални групи и хора.

Срещу Атанасов обаче ще се изправи Здравко Димитров, който умее да говори и да слуша хората, като автоматично това предимство на Славчо през кампанията отпада.

Именно най-съществената разлика между управлението на Тотев и Здравко Димитров ще бъде в отношението към съсловията и групите, извън политическата партия и градската администрация.

За 8 години Тотев се капсулова около един обран кръг от хора, като трудно комуникираше с външния свят – граждани, организации, НПО-та, бизнесът. Това бе изтъквано и неведнъж от организациите, при определени казуси .

Димитров е от другият тип управленци, като това ясно личеше от действията му,  докато бе районен кмет и областен управител. Почти всяка седмица той представяше резултати от съвместни инициативи и срещи между него, бизнес и съсловни организации. В този ред на мисли, се очаква всичко това да се пренесе и в Община Пловдив, ако Зико стане кмет. Друг е въпросът дали Димитров няма да се предовери на въпросните организации, които нерядко искат да прокарат идеите си за лични цели.

Екипът

Макар Здравко Димитров да изтъкна, че няма да има големи промени в администрацията, то най-високите постове в градската администрация със сигурност ще са с други личности. Най-нормалното нещо е един кмет да си избере екипа и да сложи хора, на които има доверие. В това число влизат ресорните зам.-кметове, които реализират различните политики в местната изпълнителна власт.  През последните осем години обликът на зам.-кметовете бе изтласкан назад, като те бяха превърнати повече в администратори, отколкото в политически фигури. Почти нямаше ресор, в който на предно място да не излизаше Тотев и той да обираше цялата слава, като се създаваше впечатление, че единствено той взима решенията.

Очаква се тъкмо обратното при мандат на Зико. Зам.-кметовете много по-често ще се появяват по медиите и на предните редици, като вероятно и те ще са сериозен проводник на различни политики и взимане на решения. Димитров има подхода на Борисов, който слуша приближените от кръга му и взима решение на базата на дадените му съвети.

Проектите

Това, което не може да се отрече на Иван Тотев е , че през последните 8 години създаде редица проекти, които се очакват да бъдат реализирани.  Работата по тях определено не бе на парче, като всяко нещо, с което се захващаше администрацията, имаше времеви диапазон поне за следващите 10 години.  Тотев определено е от типа политици, които са визионери и гледат напред в бъдещето, като започнатите проекти от него,целят освен да задоволят текущите нужди на града, но и да отговорят на предизвикателствата, които чукат на вратата.  Да, реализацията на проектите забуксува, но следващият кмет ще има на масата готови проекти за над 200 млн. лева, които може да започне.  В това число са „Модър-Царевец”, нов мост над река Марица , връзка между „Южен” и „Тракия”, паралелен булевард на „Александър Стамболийски” и други важни улици и пътни връзки.

Може би в точния момент на поста ще стъпи Здравко Димитров. Той е другият тип управленци, които държат на текущото изпълнение на дадените проекти. Ако при Тотев нещата се бавеха изключително много, то Зико натиска всичко да се случва бързо и качествено.  С други думи Тотев оставя на Димитров, ако бъде избран, проекти, които сам ще прецени как и кога да изпълни. Проблемът на редица от тях е липсата на финансиране, но Димитров по-лесно може да ги защити пред Борисов и правителството, отколкото сегашната власт.

Политическата подкрепа

В момента Общинският съвет е изключително поляризиран, като няма формация, която да бъде умерена в поведението си към властта. От една страна имаме партии, които са твърдо зад кмета, и такива, които са в крайна опозиция. Както стана дума Димитров умее да бъде диалогичен , като е много вероятно към различни политики на Общината по-лесно да събира необходимата подкрепа в местния парламент.  Не е невъзможно и тримата големи опонента на изборите – ГЕРБ, Патриотите и Съюз за Пловдив да се разберат за програма за управлението на града и трите формации да управляват заедно в новия Общински съвет. Разбира се, това ще стане ясно, едва когато картите бъдат раздадени и местата в местния парламент бъде разпределени.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина