Прекаленият прием на витамини - какви са страничните ефекти

Автор: Plovdiv Now 7410
Прекаленият прием на витамини - какви са страничните ефекти

Прекаляването с нещо често води до странични ефекти. Това се отнася дори за полезни и жизненоважни неща, като витамините.

Приемът на твърде много витамини може да има неприятни или сериозни странични ефекти, а някои витамини изобщо не трябва да се приемат под формата на добавки. Ето какви са последствията от прекомерното им количество: 

Разстройство 

Първият знак, че сте приели твърде много витамини или добавки, обикновено се отразява на стомашно-чревния тракт. Възможно е да изпитате гадене, повръщане или диария. Това може да означава, че сте приели витамин на празен стомах, който е по-добре да се пие с храна или че приемате повече добавки, отколкото тялото ви трябва да поеме.

Винаги е добра идея да говорите с вашия лекар, преди да започнете прием на витамини или добавки.

Косопад

Това е един от страничните ефекти, свързани с приемането на твърде много витамин А, който е мастноразтворим. За разлика от водоразтворимите витамини – от които тялото елиминира излишъка в урината, мастноразтворимите витамини се съхраняват в телесните мазнини.

Ако приемете твърде много, това може да доведе до токсичност. Другите мастноразтворими витамини са D, E и K и трябва да внимавате да не превишавате препоръчителната дневна доза от всеки.

Проблеми с нервите

Приемането на твърде много от определени витамини, като витамин В6, може да доведе до проблеми с нервите, като невропатия (изтръпване). За да избегнете това, не приемайте повече от препоръчителната дневна доза.

Прекомерно кървене

Друга потенциално опасна мултивитаминна съставка е витамин Е. Освен ако нямате причина да го приемате, не трябва да го правите, пише Profit.bg. Витамин Е разрежда кръвта, което може да превърне леките наранявания в сериозни епизоди на кървене. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина