Изведоха Васил Божков от летището

Автор: Plovdiv Now 4275
Изведоха Васил Божков от летището

Изведоха бизнесмена Васил Божков, обвинен в 19 престъпления, от Летище София. Самолетът му кацна в София преди повече от час. Той се приземи на Терминал 2. 

Адвокатът, с когото е пристигнал Божков от Дубай е Стоян Баумайер. Той заяви, че бизнесменът се е върнал съвсем доброволно и при първа възможност, защото до завчера той нямал разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображение за неговата сигурност.

Още на пистата Божков бе посрещнат от екип на Гранична полиция. Униформените го отведоха за медицински прегледи, както е по процедура, и му връчиха призовката, че е издирван.

Граничарите ще предадат Божков на следователи, които ще му предявят 3 разследвания, по които бизнесменът е обвиняем. С него е адвокатът му Георги Гатев. 

Обвиняемия Васил Божков ще бъде задържан за 72 часа, предстои предявяването на обвинения, както и призоваването му като свидетел по друго досъдебно производство в СГП.Това съобщиха Софийска градска прокуратура.

На 25 август 2023 г. , обявеният  за международно издирване Божков, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа.

В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо бизнесмена , като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С оглед на това, че Божков има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в СГП, по което са изпращани молби за международна правна помощ, като същите не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина