Имунизационни центрове искат „зелен талон” от личния лекар, за да поставят ваксина срещу COVID-19

Автор: Добринка Димова 42636
Имунизационни центрове искат „зелен талон” от личния лекар, за да поставят ваксина срещу COVID-19

Имунизационни центрове у нас са въвели ново изискване. Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 трябва да представят т.нар. „зелен талон”, издаден от личния им лекар. По този начин центровете „се застраховат”, че пациентът няма хронични заболявания.

Проверка на TrafficNews показа, че в Пловдив няма подобно изискване. Джипита обаче очакват да бъде въведено и тук.

Талон № 119, или „зелен талон”, се издава от личния лекар или специалист обикновено когато пациентът трябва да постъпи за рехабилитация по Здравна каса.

„С това направление на практика личният лекар удостоверява, че пациентът му е здрав. В имунизационния кабинет си спестяват прегледа и просто поставят ваксината. И след това, ако има някакви нежелани реакции, ние ще носим отговорността”, разказват семейни лекари.

Според тях е некоректно да се изисква подобно направление. И ако то се въведе официално преди ваксинация, джипитата ще определят потребителска такса за издаването му.

„Все още не сме получили никакви ваксини. Имаме записани пациенти, които желаят да се имунизират, и то възрастни хора и такива със заболявания. Но всички налични количества се дават на имунизационните центрове, където никой не желае да поеме отговорност. И от всичко това страда пациентът”, посочват семейни лекари.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина