Има жени, които съжаляват, че са станали майки

Автор: Plovdiv Now 5662
Има жени, които съжаляват, че са станали майки

Израелска социоложка публикува изповедта на жени, които съжаляват, че са станали майки. Дебатът, който започна преди време, взриви Германия, съобщава сайтът famili.fr.

Орна Донат – израелска социоложка, специалист по женско здраве от университета „Бен Гурион“, публикува изследване под заглавие "Съжалявам за майчинството: социоополитически анализ"

В своето проучване изследователката разговаря с 23 майки, пет от които вече са станали баби. Всички те имат едно или две деца... за което истински съжаляват.

Орна Донат определя чувствата им като „съжаление“ въз основа на 2 ключови въпроса: „Ако можете да върнете времето с целия опит и знания, които имате днес, ще искате ли отново да забременеете?“ и „Според вас предимствата на майчинството ли са повече или неудобствата?“

23-те отговора и на двата въпроса са: „Категорично – не“.

Обсъждането в Израел приключи за около месец. Година и половина след публикацията обаче дебатът се разгаря с пълна сила – този път в Германия. И предизвиква буря, която още не е стихнала.

Защо в Германия

Защото там жените, след като родят, прекъсват кариерата си поне за 1 година, а още по-често за три.
Според последните данни на Федералното бюро по статистика 95% от младите майки вземат отпуска и тя е повече от 12 месеца. А разпределението на задълженията в семейството на мъжки и женски е по модел от миналото.

Жената остава натоварена с домакинските и с майчински задължения. Това ограничава възможностите ѝ за социален живот, лишава я от по-добри приходи и от професионално израстване.

95 % от германците са на мнение, че до 3-годишна възраст детето трябва да се гледа от майка си вкъщи. А да имаш дете – това на практика означава да пожертваш професионалната си кариера и в голяма степен и личния си живот. Това са част от причините германските жени да не искат деца, коментира Барбара Винкен пред Франс прес.

„Повече от една трета от висшистките остават без деца, и това се наблюдава като тенденция в цяла Европа.

Радостта да имаш дете в общество, което очаква всичко от жената, и в което майките разчитат единствено на себе си, е наистина под въпрос“, коментира тя.

Германия е сред страните с най-малко деца на човек от населението и с най-ниска раждаемост в Европа и в Европейския съюз.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина