Хората в Шишманци протестираха срещу кариерата, имат три основни искания

Автор: Добринка Димова 6099
Хората в Шишманци протестираха срещу кариерата, имат три основни искания

Парите не са по-важни от здравето ни! Това заявиха жители на село Шишманци, община Раковски, които днес излязоха на протест срещу изграждането на трето находище на кариерата край селото.

Местните блокираха за половин час пътя Шишманци- Белозем, който се вие покрай кариерата на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив” АД.

По време на протеста хората заявиха трите си основни искания – да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, за да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в сметище, пише rafficnews.bg.

На протеста се стекоха множество млади хора с малки деца, които изразиха опасения, че наследниците им растат в прах и мръсотия. Зарази постоянните взривове къщите на хората са напукани, а тежките камиони, които ежедневно минават през селото, са разбили инфраструктурата.

„Преди четири години с жена ми и децата се върнахме от Англия. Сега къщата ни се намира на 356м. от новата кариера. Явно няма закон, който може да ни защити, тъй като , както разбрахме, взривове може да се извършват на 10 метра от жилищните сгради. Кметът на община Раковски и Общинският съвет също не ни защитават“, сподели пред наш репортер Георги Костадинов.

Той обясни, че когато се е върнал в родното си село, очакванията на всички тук са били работата на кариерите да приключи до година и половина. Никой от съселяните му не е предполагал, че ще бъде дадена концесия за трети терен. Затова всички били изключително изненадани, когато разбрали, че Общинският съвет в Раковски два път е гласувал и в крайна сметка е одобрил това да се случи.

„Никой не ни уведомил, не е имало обществено обсъждане преди това“, обясни Костадинов. Хората в Шишманци се притесняват също, че в бъдеще ще има проблеми с водата. Ако се направят напорни помпи, при всяко спиране на тока, ще спира и водата. Докато в момента дори при липса на електрозахранване за 3-4 часа, вода има поне едно денонощие.

Припомняме, че новият терен ще бъде с площ от 62 дка. и разположението му е още по-близо до селото от другите два. Реално, той ще опира до обработваемите площи на Шишманци, което е още един повод за притеснение.

„Всяка вечер селото мирише на тоалетна, а при всеки взрив къщите ни се разтрисат като при земетресение. При последния падна плазменият телевизор на моя съседка“, обясни възрастен мъж, който също беше сред протестиращите.

На протеста не присъстваха представители на фирмата концесионер „Холсим“, нито на Община Раковски. Тук бяха единствено кметът на село Шишманци Александър Атанасов и общинският съветник Костадин Иванов.

 Кметът на Шишманци е дал положително становище за проучване на терена от фирмата „Холсим“, обаче бил против започването на реална експлоатация.

Той обясни пред хората, че е действал лицемерно, тъй като не искал да си разваля отношенията с „Холсим“ АД. Градоначалникът добави, че вчера е имал среща с представители на фирмата концесионер, които са поели ангажимент да рекултивират терените, да оправят инфраструктурата, водещ до тях, както и редовно да се прави оросяване, за да не се вдига прах към селото.

Местните заявиха, че остават в протестна готовност и ще отнесат въпросите си към компетентните институции и ведомства.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина