Ген. Мутафчийски: От 14 дни нарастват случаите, в момента сме на нивото на 5 ноември

Автор: Plovdiv Now 9747
Ген. Мутафчийски: От 14 дни нарастват случаите, в момента сме на нивото на 5 ноември

Ситуацията в страната е изключително сериозна, като най-обезпокоително е покачването на броя на смъртните случаи, като такова изкачване на кривата не е имало от месец септември миналата година. Това заяви началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

„Измина повече от година откакто започна пандемията. Година от първите доказани случаи на коронавирус. През тази година свършихме много работа. Когато всички започна имахме само една лаборатория, която тестваше за коронавируса, сега има над 100“, коментира проф. д-р ген. Мутафчийски.

Той коментира и ситуацията в страната през изминалата седмица. Като заразените са 395 на 100 000. Нарастването е с 38%.

„От 14 дни нарастват случаите, в момента сме на нивото на 5 ноември. По отношение на починалите, при нас има закъснение със смъртността с около 16 дни. Наблюдава се много стръмно покачване на кривата, толкова не е било от септември месец. Там нарастването е с около 53%, което е силно обезпокояване“, коментира още генералът.

По отношение на хоспитализираните пациенти- данните показват 12% увеличаване, а за настанените в интензивни отделения 11.3%.

„Има болници вече с изчерпани и полуизчерпани капацитети. Тази сутрин имахме 5 свободни легла във ВМА, въпреки че преди дни преобразувахме две клиники. Имаше трима чакащи в Спешното отделение, което означава, че докато се върна от брифинга може и да нямаме свободни легла.  Ситуацията е изключително сериозна и затова ние не сме давали прекалено оптимистични данни в предходните брифинги“, коментира още Мутафчийски.

Той отново призова хората да спазват мерките, да носят маски и да не се събират на големи групи.

По отношение на британския щам се наблюдава, че много по-лесно се заразяват хората в едно семейство, доколкото преди месеци това не бе така. Имаше семейства, в които само един член е заразен, а другите имат отрицателен тест. Сега всички по-близки се заразяват много по-лесно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина