Фалшиви мейли за поръчки и фактури атакуват пощите, не се доверявайте и не ги отваряйте

Автор: Plovdiv Now 7144
Фалшиви мейли за поръчки и фактури атакуват пощите, не се доверявайте и не ги отваряйте

Получавате имейли за направени поръчки и фактури към тях. Помислете добре преди да ги отворите. Около 20% от българите са търгували онлайн през последните месеци на 2021, сочи изследване на НСИ. Вероятно процентът е силно занижен, тъй като не обхваща коледното пазаруване през декември, а и се разчита на искреността на респондентите в изследването. 

Затова получаването на имейл с номер на поръчка и фактура към нея не изглеждат никак странно за мнозина потребители на интернет. Само няколко дни след новата година, пловдивчанка получава подобен имейл с линк към фактура. 

"Предвид зачестилите измами, преди да отворя линка към нещото представено като "фактура" и да извършва каквито и да е други действия, върнах отговор към имейла, от който ми е изпратено съобщението. Попитах за какво точно става дума, но получих автоматичен отговор, че адресът, към който изпращам имейла не е намерен. Вероятно вече е блокиран", разказа пред репортер избраната от изманиците жертва. Тя обаче не попада в капана им, тъй като е бдителна. 

Самият имейл изглежда изпратен от частен имейл адрес в популярна платформата за дигитални пощи - [email protected], като име на автора излиза Donko Ilchev. Той не съдържа нищо повече от номер на поръчка и насоки как да изтеглим "фактура за плащане". 

Експерти в сектора на дигиталната сигурност обаче са категорични, че дори не трябва да отваряте линкове и прикачени файлове, вложени в подобни имейли. Най-често те водят към платформи, които имат за цел т.н. фишинг. Ако не ви прикрепят вирус, който да свали автоматично личните данни от устройството ви като пароли, банкова информация и т.н., то те ви склоняват да въведете доброволно такъв вид информация. Резултатът във всеки случай е един и същ - занулени сметки и възможност от още по-големи измами като теглене на кредити на ваше име за чужда полза и други злоупотреби. 

С цел да пресечете такива измамни схеми, всеки получил мнителни имейли може да съобщи за тях към определения хостинг. В никакъв случай не трябва да отваряте съдържание или да попълвате каквато и да е информация за себе си. Подобни измами приемат различни форми – имейли за битови сметки, за обновяване на договор с телекоми, за приемане на нови условия от банкови институции, за пратки към частни и държавни куриери и др. Винаги поглеждайте имейл адреса, от който се води кореспонденцията, и при нужда да се въвеждат чувствителни данни, потърсете телефонна връзка с въпросната компания, институция или звено, от чието име се представят авторите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина