Два прочути фолклорни ансамбъла разтърсват сцената на Античния “Заедно“

Автор: Plovdiv Now 774
Два прочути фолклорни ансамбъла разтърсват сцената на Античния “Заедно“

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив кани жителите и гостите на града на един вълнуващ концерт-спектакъл под мотото „ЗАЕДНО 2020“. Събитието ще се състои на 10 август, понеделник, от 20:00 часа на Античен театър - Пловдив.

Заедно с тях на една сцена ще се качат и артистите от ансамбъл „Странджа“ - Бургас. Съвсем наскоро концерт-спектакълът с участието на двата ансамбъла беше посрещнат с огромен интерес и бурни аплодисменти на сцената на бургаския Летен театър.

Билети за концерт-спектакъла на 10-и август се продават в Билетен център пред Община Пловдив и на място на адреса на ансамбъла – ул. „Даме Груев“ 1.

Гостуващият в Пловдив  професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България.

Ансамбълът се състои от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина.

Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия и редица други страни.

Лауреат е на наши и международни конкурси и фестивали. Носител е на Голямата награда "Златна брадва" от Международния фолклорен конкурс през 1977 година в гр. Закопане (Полша), на Голямата награда "Златен карагьоз" от Международния фолклорен конкурс през 1995 година в гр. Бурса (Турция) и на Голямата награда "Златен карамфил" от Международния фолклорен конкурс през 2002 година в гр. Ялова (Турция).

За цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции е отличен с наградата "Нестинарка" през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в гр. Бургас.Ансамбълът е носител на "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година.

Главен художествен ръководител - Марио Егов, диригент на ансамбъла - Любен Касабов, диригент на оркестъра - Николай Чапкънов, хореограф - Михо Атанасов, хормайстор - Атанаска Бонева.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина