Достъпна става централната трибуна на Римския стадион под магазин на Главната

Автор: Мария Луцова 10117
Достъпна става централната трибуна на Римския стадион под магазин на Главната

Уникалният археологически обект под магазина на H&M на Главната ще бъде достъпен за туристи и граждани на Пловдив. Това стана ясно след разговори на градоначалника Здравко Димитров, заместника му Пламен Панов и районния кмет на "Централен" Георги Стаменов със собствениците от СС Пропърти.

Още в началото на годината ресорният кмет по култура, археология и туризъм обяви намерението си да превърне обекта, който е част от централната трибуна на Римския стадион в туристическа атракция, но и в място за провеждане на събития.

Сега намеренията вече са задвижени. Предстои общината да изготви официално предложение до собствениците, които са инвестирали в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв.

Идеята на заместник-кмета Панов е обектът да бъде включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му да се поеме от ОИ „Старинен Пловдив“. 

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките- тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Имахме елементи, които трябваше да останат на местата си,имахме елементи, които бяха от стадиона, но разместени в процеса на строителството, имаше липсващи елементи, които бяха изготвени по образец. Експонирахме тухлени зидове, квадрова зидария, керамичния под, резервоара, керамичния водопровод. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи , каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата.

Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кютова.

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, помещенията за животните, които са били пускани на арената, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града, коментира Пламен Панов.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина