Днес се чества Събор на Пресвета Богородица и паметта на Св. Йосиф Обручник

Автор: Plovdiv Now 15599
Днес се чества Събор на Пресвета Богородица и паметта на Св. Йосиф Обручник

На 26-ти декември, който е официален и църковен празник - Събор на Пресвета Богородица - денят след Рождество Христово, вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Св. Богородица, родила Спасителя. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим. Честваме и Денят на бащата.

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл. “Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!”.  Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено ''Събор на пресвета Богородица''.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.

Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. и в съответствие с чл. 154 от Кодекса на труда. По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

Имен ден празнуват Йосиф, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина