Държавата предприема мерки, за да овладее цените на храните

Автор: Plovdiv Now 1216
Държавата предприема мерки, за да овладее цените на храните

Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Това заяви в ефира на NOVA заместник-земеделският министър Тодор Джиков. Той допълни, че се подготвят няколко инициативи в тази посока. Преди дни Координационният щаб към кабинета оповести резултатите от проверките си. Бяха констатирани стотици нарушения при формирането на цените у нас. Те са свързани с необосновано високи печалби на веригите и лъжливи рекламни съобщения, несъответствие в грамажа.

От правителството отчитат, че редица стоки са по-скъпи у нас, отколкото в близките държави. Изпълнителната власт предприема спешни мерки, които ще бъдат предложени на гласуване в Народното събрание още в първия му работен ден, посочва Нова.

Междувременно Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Първата реколта очаква да набере в края на март. Имайки предвид завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им тази година.

„Предполагам между 3.50 лв. и 4 лв., в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние”, коментира жената.

И докато някои зеленчуци, макар и на завишени цени, все пак могат да бъдат открити на пазара, то при други се наблюдава сериозен дефицит. Като патладжаните, чиято цена там, където го има, достига до 10 лв. за килограм.

„Няма внос на патладжана, защото има земетресение в Турция и катаклизми в Гърция, а той основно идва оттам”, коментира търговец.

Обяснението на производителите защо цената до сергията на пазара скача в пъти е просто:
„Защото хората искат много бързо да забогатеят. Много по-лесно е да препродадеш, отколкото да произведеш”, обясни  Атанаска Бялкова.

Според заместник-земеделския министър Тодор Джиков проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги.
„За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към МС за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90% и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден”, каза той.
Затова от министерството подготвят мерки. Сред тях – изграждане на информационен портал към Министерския съвет, в който всяка седмица ще се вписват цените на основните хранителни продукти на едро. В него и търговските вериги ще могат да качват своите цени на дребно, но само при желание.

„Ние нямаме право и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика. Именно този тежък законов дефицит показва липсата на лостове за контрол на тази ситуация. Години наред явно е липсвала институционалност в България”, обясни Джиков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина