Да си спомним за Стивън Хокинг - един от най-великите физици и автор на вдъхновяващи послания

Автор: Plovdiv Now 7011
Да си спомним за Стивън Хокинг - един от най-великите физици и автор на вдъхновяващи послания

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг.

Въпреки, че къщата на родителите му се намира в северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Когато става време да стане студент, Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21 годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Той е най-дълго живялият човек с такава болест, което според лекари-специалисти, се дължи на особената форма на болестта, която той има, както и на добрите грижи, които той получава от самото начало на болеста си.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си.

Професор Хокинг бе изключително популярна публична личност, което му помогна да популяризира и редица научни идеи.

Световноизвестният физик почина на 14 март 2018 г. 

„Всъщност дори и от черна дупка можете да излезете - просто да излезете или евентуално да попаднете в някоя друга вселена. Дори да ви се струва, че сте паднали в черна дупка, не се отчайвайте - вероятно има начин..."

Стивън Хокинг беше не само един от най-великите физици на нашето време, но и автор на много вдъхновяващи послания, адресирани до всички нас.

И така, на 7 януари 2016 г. в препълнена лекционна зала на Кралския Лондонски институт ученият се обърна към всички хора, страдащи от депресия, със следните думи: „Смисълът на тази лекция е, че черните дупки изобщо не са толкова черни, колкото се считат. Това изобщо не са вечните подземия, каквито някога са си представяли." 

„Не забравяйте да погледнете към звездите, не само надолу към краката си. Опитайте да осмислите всичко, което виждате и помислете за това, което се случва в тази красива вселена. Бъдете любопитни. И колкото и да ви се струва труден животът, със сигурност ще има нещо, което не само можете да направите, но и да успеете. Основното нещо е да не се отказвате. Никога!"

Като се има предвид колко невероятни затруднения трябва да преодолее Стивън Хокинг по пътя на живота си и колко смел и прекрасен е животът му, трябва поне да се вслушаме в тези думи.

"Имах голям късмет, че по време на големите открития имах възможността да работя в областта на теоретичната физика. Това е една от малкото области на човешката дейност, в която моята нетрудоспособност не се намесваше особено."

„Много е важно винаги да поддържате позитивен поглед върху света, без значение колко сложен и неприятен може да изглежда животът ви, защото ако не можете да се смеете на себе си и на собствените си житейски обстоятелства, ще се чувствате напълно безнадеждно.“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина