Да си спомним за музиканта Вили Казасян, роден на днешната дата

Автор: Plovdiv Now 5282
Да си спомним за музиканта Вили Казасян, роден на днешната дата

89 години стават днес от рождението на Вили Арам Казасян - български джаз музикант, диригент, композитор, аранжор и пианист от арменски произход. Баща е на Александър Казасян и певицата Хилда Казасян. Той почина на 12 юли 2008 година след едноседмична кома.

Роден е на 8 декември 1934 г. в София. 

Автор е на множество джазови инструментални пиеси, детски песни, филмова музика („Ян Бибиян“, телевизионните – „Неочаквана ваканция“, на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години 

Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960 – 1998). Той е най-популярния диригент на Биг бенда на Българското националното радио, като много често неговото име се отъждествява, с това на оркестъра.

От 1998 до 2008 г. Вили Казасян ръководи собствена музикална формация, известна като „Биг бенда на Вили Казасян“ или „Вили Бенд“.

Голям е приносът му за организирането в първите стъпки за развитието и утвърждаването на фестивала „Златният Орфей“, както и на телевизионния конкурс за поп песни „Мелодия на годината“, както в подпомагането и развитието на много наши музиканти и изпълнители. Дългогодишен диригент на „Златният Орфей“.

Под диригентската му палка са пяли редица наши и чужди популярни певци.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително на награда на името на Йосиф Цанков през 1984 г., присъдена му за утвърждаване и развитие на Междуанродния музикален фестивал „Златният Орфей“ и на наградата Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, но и със запомнящата се негова човечност и доброта, и с артистичността си на сцената. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина