Как COVID-19 засегна и народните певци от Пловдив и страната?

Автор: Невена Вранчева 11857
Как COVID-19 засегна и народните певци от Пловдив и страната?

Пандемията COVID-19 се настани трайно в живота на всеки от нас и повлече към дъното хиляди бизнеси, а заедно с тях и представители на почти всички браншове. Много от тях изразиха своето недоволство от случващото се в страната и новите мерки, които ще останат в сила до 21 декември.  Засега.Дали след това някои от тях ще бъдат отхлабени и ще се радваме на нормални коледни и новогодишни празници или ситуацията ще бъде подобна на тази от Великден, все още остава загадка. 

Собствениците на ресторанти и нощни заведения са едни от най-засегнатите от кризата, а заедно с тях и всички музиканти и изпълнители, които осъществяват участията си в подобни обекти в цялата страна. 

Още през месец юли редица фолк певци се появиха на протеста в столицата. Сред протестиращите бяха Теди Александрова, Тони Стораро, Фики, Бони, Лидия, Десита, Диона, Ариа, Галин, Емануела  и други. Те нямаха политически мотиви, а просто искаха да работят отново. Щастието им се усмихна и цяло лято те успяха да закрепят кариерата и финансите си с участия по морето и в нощните клубове. 

Никой обаче не говори за фолклорните изпълнители - тези, които с музиката си спасяват българските традиции и се грижат за доброто настроение на хората по празници в села и градове. Сега на всички тях им се налага да работят и нещо друго, за да оцеляват, а основното им призвание - музиката да остане на заден план. 

Малко общини организираха събори през лятото, други не успяха да планират бъдещи събития предвид ситуацията. Участията, които по принцип са доста по-малко в сравнение с тези на фолк звездите, драстично намаляха. Изяви липсват още от месец май и сега, когато голяма част от талантливите музиканти разчитат на участия в празничния декември - такива отново няма. 

Всички потвърдени изяви са отпаднали или организаторите изчакват, за да разберат какво ще се случи след 21 декември. Няма и запитвания за банкети или частни партита. 

Ощетени от кризата са не само изпълнителите, но и всички музиканти, танцьори и диджеи. Случващото се е повече от притеснително и за собствениците на заведения, които още преди месец са започнали реклама за коледните и новогодишни празници, вложили за средста, за да разпечатат програми, брошури, празнични менюта и са капарирали своите музикални гости. 

TrafficNews се свърза с певци от Пловдив и страната, за да чуе и техния глас. Вижте гледните им точки, опасения и позиция по темата тук:

Нелина, певица:

"Подкрепям мерките, щом се налага. Има толкова много заразени, трябваше дори по-рано да влязат в сила, за да може по-голямата част от декември да се възползваме от празничните дни. За момента всички участия до 21-ви ги отлагаме, няма как неизбежно е, и искрено се надявам след 21 да може да си изкараме останалите участия и Нова година, защото следващите няколко месеца ще бъдат абсолютно празни, без участия. Нямаше да е лошо държавата да се сети, че има и такива изпълнители като нас, които не ги обхващат мерките за подпомагане, но ние също храним семейства и не сме на работа не по наше желание."

Росица Пейчева, певица:

"Не бих казала, че аз съм човекът, който може да изрази мнение, относно новите мерки и дали те са правилни, защото наистина виждаме колко болни има и за съжаление колко голям брой трагични случаи има, които завършват със смърт. Надявам се наложените в момента по-сериозни мерки да дадат резултат. Имам участия в края на месец декември - в Златоград и Девин, които не знам дали ще се състоят, но се надявам да можем да си попееме. Нека да имаме сили, търпение, да приемем ситуацията и да издържим на това препятствие, да имаме надежда, че нещата ще се оправят и всичко това ще бъде за по-добро на всички нас. Нека сме здрави и мерките, които са взети дано наистина да повлияят положително за това да има по-малко болни хора. Живи и здрави да сме, песни винаги ще има. 

Преди 2 месеца аз самата изкарах т.нар COVID-19, майка ми също беше болна. Тя беше настанена в болница с пневмония и три отрицателни теста за коронавирус, а след като я изписаха аз я гледах у дома. След това температура взе да вдига и моя съпруг Николай. Той го изкара по-бързо и леко сравнение с мен, тъй като аз бях с много висока температура и без вкус и обоняние. Бяхме и под карантина, но мина всичко, просто човек трябва да е търпелив. 

Просто сме безсилни пред изпитанията, които ни изпраща дали Всевишния или някаква сила... Радостното от това, което преживях и което не беше леко, е че съм с много висок титър на антитела, нямам поражения на белия дроб и дори мога да помогна на някой, дарявайки кръвна плазма. Продължавам да пия имуностимуланти и се пазя..., това е.

Светли празници, все пак! Бъдете здрави!"

Ивелина Колева, певица:

"Вирус има и той вече засегна доста мои близки приятели. Мерките са доста противоречиви и не дотам ефикасни. Хората на изкуството сме пряко засегнати, а конкретно фолклорните изпълнители не са пяли на сцена от преди 13 март. Общините не смееха да организират годишните си тържества и събори, играта на български хорца беше забранена, защото трябваше да се спазва нужната дистанция. Преди да обявят нов локдаун имаше обаждания за новогодишните празнични дни, но никой нищо не потвърждаваше. Сега едва ли ще се празнува в Новогодишната нощ.. хората се наплашиха ,ресторантьорите са пред фалит..и така по веригата... А като наблюдавам “манифистациите” в големите хранителни вериги се чудя, как в един ресторант с 1,5 м. дистанция между масите и до 6 човека на маса има опасност от зараза, а на опашките в магазините няма?! Народа е изплашен, гладът кара хората да озверяват.. дано по-бързо приключи тази съсипваща ситуация, да се молим да сме здрави и да оцелеем в добро психическо и физическо здраве!"

Здравко Мандаджиев, певец и учител

 "От една степен одобрявам новите мерки, от друга - не. В началото повече от нас си мислехме, че COVID-19 е просто нещо, което е измислено и го няма, но вече в моето обкръжение доста мои приятели са болни, а с някои се случи и най-лошото.

Ние като фолклорни изпълнители обаче сме най-ощетени откъм участия... колегите ни от поп-фолка поне работиха лятото, а при нас нямаше никакви изяви, не се случиха и общинските ни участия, много от тях отпаднаха. Нямам нищо против мерките, но те наистина да бъдат адекватни! Съгласен съм да ни затворят за 20 дни, но абсолютно нищо да не работи, за да се види какъв ще бъде резултатът. Ако знам, че след това време, и дори повече, всичко ще бъде нормално и ще живеем както преди, съгласен съм. Много разсъждавам върху създалата се ситуация - как работи едно Джъмбо, как работи един голям хранителен магазин, а в един ресторант с например 50 човека капацитет, където се спазват всички мерки - не може да работи. Специално ние, фолклорните изпълнители и музиканти сме много ощетени. Особено, че всичко това се случва в празничния месец декември, в който всички знаят, че ресторантьорите и хората на изкуството имат най много работа. В момента всичко е стопирано, няма нищо сигурно, а до 21 декември никой не може да си направи сметка и да предвиди какво ще се случи. Лично аз имам много отказани участия... доста са - от април месец до сега. Нормално е да повлияе пандемията на всички, но аз съм щастлив, че работя и като учител и не трябва да разчитам само на участия като основна работа. Със сигурност случващото се отразява много на изпълнителите, които разчитат само на участия и вече чух дори за колеги, които изпадат в депресии. Трудно им е...., защото се издържат само от това. Наистина ще е хубаво да се върнем към нормалния начин на живот - с участията, със срещи с публиката, с концерти - това ми липсва страшно много. 

Бъдете живи и здрави и дано всичко това приключи по-скоро"

Калина и Невена, певици

Подкрепяме наложените мерки и ги спазваме, доколкото е възможно. Надяваме се единствено всичко това да даде резултат и отново да живеем както преди. Никой не е очаквал, че 2020 година може да ни донесе толкова трудно изпитание, но вярваме, че ще се справим и с него. Все пак се надяваме, след 21 декември мерките да бъдат разхлабени, за да можем да осъществим участията си в края на декември, които все още остават непотвърдени. Това е един от месеците, който е най-силен за нас фолклорните изпълнители, а изявите ни от месец наред се броят на пръстите на едната ни ръка. Все пак струпване на хора се наблюдава по хранителните магазини, големи опашки има и при останалите работещи институции. Ресторантите спазват всички необходими мерки и работят с намален капацитет и работно време... едва ли проблемът идва от тях. Желаем на всички наши почитатели много здраве и силно се надяваме скоро отново да пеем и да танцуваме заедно. Пазете се и вярвайте, че хубавото тепърва предстои!

Пепи Христозова, певица:

"Съгласна съм, че трябва да се пазим и да има някакви мерки, но това влияе на нашия бизнес, на артистите и така или иначе коронавирусът няма да изчезне след 2 месеца, така че донякъде и не съм съгласна нас да ни ограничат. През целия месец декември аз имах заявени участия, но най-вероятно всички те ще отпаднат и след 21-ви, защото няма яснота за нищо и реално ние артистите сме сред най-ощетените. Дори и за Нова Година все още не смеят да потвърдят, защото хората не знаят какво ще се случи и дали тези мерки ще продължат или ще бъдат облекчени за празниците. Всички ние стоим в една неяснота. Неминуемо това се отразява на нашата работа, на нашите доходи, защото няма абсолютно никакви участия, няма събори, хората не смеят да си направят лични тържества и всичко това не се отразява никак добре на всички нас - музикантите и изпълнителите. 

Николай Славеев, певец:

"Ако това ще е края нека да е така, ако ще има пак подобни ситуации и след 31.12. ще е страшно за всички! Участия е имало и ще има! Нека да минава пандемията, за да си почине народа от този стрес!"

Ангелина Милева, певица:

"Подкрепям мерките и се надявам те да имат своя резултат.Относно участията, всички отпаднаха, но здраве да е! Дано новата година ни донесе много здраве и да бъде мирна и ползотворна за всички!"

Трио Сопрано, певици:

"И ние като останалите колеги приемаме ситуацията и спазваме всички наложени противоепидемични мерки, защото това да опазим здрави нас и близките ни е наш приоритет. Вярваме, че ако всички положим усилия да предпазим себе си и околните, съвсем скоро обстановката ще е по-различна и ще се върнем към нормалния начин на живот. В навечерието на най-светлите празници желаем за нас, нашите близки и почитатели да бъдем най- вече здрави и новата година да ни донесе повече срещи и споделено време заедно!До тогава пазете се здрави и спазвайте наложените мерки!"

Ваня Вълкова, певица

"За всички колеги и хора в сферата на изкуството тази обстановка не е лесна, всички участия за декември се отложиха! Незнам какво предстои още, но силно се надявам нещата в следващата година постепенно да се нормализират и да имаме един по-нормален живот!"

Крисия Д, певица:

"Конкретно това затваряне намирам за недостатъчно ефективно, тъй като 2- 3 сектора сме потърпевши и засегнати, за сметка на всички останали, които имат право да работят ...Безумни са снимките в интернет от големи вериги за играчки, в които струпването на хора е повече от скандално !! Разбирам тежката ситуация в болниците, но не смятам, че мерките, които възпрепятстват дейността едва на 2 , 3 сектора, ще бъдат достатъчно ефективни! Все пак желая здраве и търпение на себе си и всички колеги, които инвестираме хиляди в проектите си, които в момента задържаме с надеждата ситуацията да се подобри възможно най- скоро !!
Светли празници, нека бъдем здрави и благословени !!"
 
 
Цонка Нанова, певица към орк. Пловдив:
 
"Нито аз, нито мъжът ми подкрепяме мерките, защото и те нас не ни подкрепят... Ние сме "за" идеята, че трябва да спазваме дистанция и да направим всичко, за да опазим нас и близките ни, но няма как някои сектори да не спират да работят, а други да са изцяло отхвърлени.. като нас, изпълнителите. Сякаш сме ненужни, така го чувствам. Съвсем скоро, до преди новите рестрикции, ние работихме. За декември месец трябваше да имаме доста коледни тържества, обичайните партита, но нищо от това няма да се състои и няма как да се потвърди, защото забраните не позволяват това нещо. По мое мнение, понеже ще има доста недоволство от страна на ресторантьори, които също са губещ бранш - силния месец декември няма да го има и не очаквам скоро да имам каквото и да било разпускане на мерките. Всичко това, ако продължава, със сигурност ще бъде пагубно за фолклорните изпълнители, но е жалко, че хората на фолклора няма да могат да разчитат само на това си амблоа, за да може да оцеляват. За съжаление, изглежда така, че основното ни призвание трябва да се превърне в нещо допълнително, за да може да продължаваме. Много е жалко и това, че нещо, което е съхранено в годините - нашия фолклор, нашата визита, и което поддържа духа на българина в тези трудни времена, е така изхвърлено на заден план. Не разбирам как музиката и ресторантите са фатални, а другите неща не. Музиката не е вирус, но явно за управляващите се оказа точно такъв. Хората има нужда да чуят вече нещо положително, а не само новини за смърт и болести."
 

Сестри Диневи, певици:

"По принцип не ни е приятно, че няма работа, тъй като декември и май са ни най-силните месеци, но сме съгласни с мерките. Тази година е такава, да се надяваме 2021 да е по-добра."

Айшенур, певица:
 
"Аз изкарах коронавируса, той наистина съществува.. лично аз не се чувствах добре, а много мои познати бяха застигнати от фаталния край.. Но! Видяхме как ни затвориха първия път с цел вирусът да изчезне до топлите дни през лятото. Е, резултат от това нямаше, и когато отпуснаха мерките, който трябваше да се разболее, той си се разболя. Мисля, че с това затваряне не ни предпазват от това да не се разболеем. Аз съм на мнение, че ако може здрави и прави хора, без придружаващи болести да ни пуснат да си работим и да затварят хора над определена възраст и рисковите групи. Нека пак да има мерки и ограничения, но ако може по някакъв начин да променят системата, защото хора като мен - здрави и прави, могат да работят и да се дистанцират от по-възрастните хора около тях. Нека поне един член от семейство да може да работи - това е по-добре, отколкото ние да се притесняваме и стресираме, което може да довече до много по-лоши и нелечими болести, защото светът не свършва с коронавируса. 
Работата на нас, изпълнителите, е една от най-засегнатите и ние сме съгласни да стоим и 1 месец без участия, но ние не знаем какво ни очаква и какво ще се случи след това. Искам просто нещата да се регулират така, че определени хора да работят и да има някакъв баланс - хем да има доходи, хем да сме максимално предпазени от заразата. Цялостното затваряне не мисля, че е вариант. Ако отпуснат някакъв вид помощи или доходи за хора като нас, нямам проблем и 5 месеца да бъдем затворени. 
Много често ходя до Турция и ето какво забелязах там - те имат много по-строги мерки и продължават да се спазват, но те в момента са различни. Никой не ги затваря, но има въведен вечерен час и във всяко едно помещение, дори моловете, има специален уред за измерване на температурата на абсолютно всички и, който има такава не се допуска.
Нека взимаме пример от другите държави, в които всичко е балансирано - и с даването на помощи и с балансираното физическо и психическо поддържане на здравето на хората.
 

Деян Митев, певец:

"Имах доста работа за декември, но отпадна. Сега се надявам след 21.12 да ни пуснат да работим."

Димана, певица и учител:

"Подкрепям мерките, ни всичките ми участия се отложиха - поне до Коледа. Кризата влияе пагубно за кариерата ни, но здравето е преди всичко! Радвам се, че работя като преподавател в пловдивско училище, където в момента имам лекторски часове онлайн."
 

Таня Желязкова, певица:

"От началото на пандемията съм с няколко участия, общо взето не работя, не защото ме е страх за себе си, а за близките ми. Още след като въведоха вечерния час вече са непотвърдени участията ми, както през празничния месец, така и докато отмине пандемията. Подкрепям мерките, защото животът на хората е по-важен от забавленията!"

Росен и Милена Борисови - ръководители на танцова формация "Етноритъм"
 
"Като цяло мерките относно бизнеса ни са пагубни, няма никаква работа за хората като нас, а компенсация за това или подпомагане не е предвидено. Танцьори и артисти остават без работа за месеца, а и може би и за още напред. Като цяло одобряваме , че трябва да има предпазване и нещата са сериозни, трябва да сме отговорни към себе си и околните. Единствено смятаме, че трябва да има компенсиране на хората, които са възпрепятствани да работят в създадената обстановка."
 
 
Марио Посталов, хореограф и танцов ръководител
 
"Как кризата влияе на нашия бранш? По изключително пагубен начин... Особено при нас, които се занимаваме с изпълнителско изкуство и главно танци, искам да кажа, че загубите, които търпим са над 80 процента. Нямаме нито едно потвърдено участие за празниците, поради страха на хората от т.нар пандемия. Нямаме наличие и на любителски класове и танцьори в залата, точно поради този факт. Всички просто се затвориха, страх ги е, няма достатъчно финанси, всеки пести за празниците... Търпим огромни загуби, понасяме си абсолютно всички щети, за да успеем да запазим обектите си. Надявам се всичко това да приключи съвсем скоро, защото няма как да упражняваме нашите професии и няма как да разпускаме и да разтоварваме хората по друг начин, освен на живо, тъй като всичко, което правим онлайн е по скоро продаване на продукти, но не и на услуги. Залите стоят празни.. и единственото, на което се надяваме е да си струват нашите загуби и да има по-малко разболели се, по-малко починали хора и пандемията на премине по-бързо. Основното, към което апелираме е хората да не губят своите интереси и да не изпадат в депресивни състояния, да не се затварят твърде много вътре в себе си и да намират начин да стигат до нас по какъвто и да било начин. Музиката, танцът - това са изживявания, това е начин на живот!"
 
 
Явор Бобев, гайдар
 
"Не мога да взема отношение, защото е факт, че болестта взе много жертви....някои от тях са наши близки. Аз лично преборих болестта и то по не най-лекия начин. Редно е да се спазват мерките, въпреки че ние (хората на изкуството) най много страдаме от това. Относно участията за празничния декември, мога да кажа, че бях ангажиран всяка седмица уикендите, но всичко се отложи, защото такъв е реда."
 
 
Петър Деков, музикант и собственик на ресторант в Пловдив
 
"Аз съм музикант и отделно имам заведение в Пловдив. Нямам никакви запитвания за банкети... Как да одобрявам мерките, като всички виждат, например в Джъмбо, как по 300 човека се струпват един в друг, без каквато и да била дистанция и да не може в заведенията да се работи поне с 50 60 човека... Безмислена история! Дори да разчитаме на това, след 21 декември да отхлабят мерките... какво от това? Хората са наплашени, не им е до заведения... всички ще са по вилите и къщите за гости."
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина