Четирима млади музиканти свирят в Малката базилика, входът е свободен

Автор: Plovdiv Now 3268
Четирима млади музиканти свирят в Малката базилика, входът е свободен
В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Австрийски музикални седмици“, организиран от Австрийско посолство София и Сдружение Виенски клуб, на 31 май от 19 часа концерт ще изнесе квартет Явус от Австрия. Концертът, който е част от Културния календар на Община Пловдив, ще се състои в Малката базилика, където традиционно се представят концерти в рамките на фестивала. Събитието е с вход свободен.
 
Квартет Явус е струнен квартет от Залцбург, в който участват Мари-Терезе Швьолингер и Александра Мозер - цигулка, Анушка Цидлински - виола и Оскар Хаген - виолончело.
 
Четиримата млади музиканти години наред свирят заедно в различни формации и през 2016 г. основават квартета в сегашния му състав. Квартетът е включен в програмата за насърчаване на млади музиканти New Austrian Sound of Music (NASOM) на Австрийското федерално министерство по европейски и международни въпроси за периода 2023/24.
 
Мари-Терезе Швьолингер
Мари-Терезе Швьолингер започва да свири на 4 години и продължава своето музикално образование при Лукас Хаген в Моцартеум Залцбург и Стефан Пикард в университета Ханс Айслер в Берлин, а в момента учи при Тобиас Фелдман в Университета във Вюрцбург и Петер Шумайер в Университета за музика и сценично изкуство във Виена.
 
Александра Мозер
Александра Мозер получава първите си уроци по цигулка по собствено желание на 4-годишна възраст, скоро след това започва музикалното си образование в университета Моцартеум в Залцбург в подготвителен клас на проф. Лукас Хаген. Международни солови изяви с оркестри като Philharmonie Salzburg и Chamber Youth Orchestra Salzburg.
 
Анушка Цидлински
Родена в Германия, Анушка Цидлински учи при Томас Рийбл в Моцартеум Залцбург и Нобуко Имаи в Амстердам. Получава музикални импулси от Табеа Цимерман и Хариолф Шлихтиг. Многобройни изяви като камерен музикант. Анушка Цидлински е стипендиант на Академията за камерна музика Villa Musica.
 
Оскар Хаген
Оскар Хаген е роден в Залцбург, учи в Моцартеум в Залцбург при Джовани Ньоки, след което през 2017 г. продължава образованието си в Университета за музика и сценично изкуство във Виена. През 2015 и 2016 г. е член на младежкия оркестър Густав Малер, а през 2017 и 2019 г. участва в Лятна академия на Камерен оркестър Малер.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина