Божков ще бъде арестуван още при кацането у нас

Автор: Plovdiv Now 3629
Божков ще бъде арестуван още при кацането у нас

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков който заяви, че се връща в България, ще бъде арестуван в същия час, в който кацне, защото такава е процедурата. Божков посочи във фейсбук профила си, че каца в София около 15;30 ч. и пусна снимка от самолет.

В прокуратурата още няма потвърждение за полета от Дубай към София. Неофициално оттам обясниха, че независимо дали Божков ще свидетелства по проверки  срещу Бойко Борисов, това в никакъв случай не премахвало качеството му на обвиняем по неговите собствени дела. Те били 4 на брой - поръчителство на убийството на Манол Велев и хазартен бос в Благоевград и един от атентатите срещу Алексей Петров.

Според юристи Божков блъфира, за да види реакциите на медии и държавни структури.

Според правилата Гранична полиция задължително ще трябва да изпълни заповедта за задържане на прокуратурата.

Според източници, запознати с процедурите при подобни ситуации, охраната на съдебната власт трябва да изведе Божков от летището. Ако кацне с частен полет от Дубай, можже да го приберат още на пистата. Засега на публичните сайтове няма планиран частен полет, пише 24 часа

Преди време на Васил Божков е бил издаден 72-часов арест задочно 

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30." написа във фейсбук Васил Божков.

Проверка на "24 часа" установи, че сред очакваните полети на летище София днес наистина има пристигащ от Дубай в 15:25 ч., но не е ясно дали бизнесменът визира него. 

Самолетът на FlyDubai, изпълняващ въпросния полет, е излетял 11:12 ч. тамошно време или 10:12 ч. - българско.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането си, като след това са му повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина