Бизнесменът Симилидис остава в ареста до предаването му на Кипър

Автор: Plovdiv Now 5244
Бизнесменът Симилидис остава в ареста до предаването му на Кипър

Автор: Георги Тошев

Апелативен съд - Пловдив потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо, който е временно пребиваващ в Република България. За него е издадена Европейска заповед за арест от  Районен съд гр. Никозия, Република Кипър, предава

Според нея срещу Тасо се провеждат наказателни производства за извършени от него четиринадесет разнородни престъпления в десетки държави. За всяко от тях се предвижда наказание лишаване от свобода. Описаните в Европейската заповед за арест престъпленията са следните: изпиране на имущество, придобито от престъпна дейност; опит за разрушаване на чужда собственост, чрез използване на експлозиви; два сговора за осъществяване на умишлени престъпления; неизпълнение на митнически правила; избягване на плащане на данъци; подправка и използване на подправени документи; получаване на крадено имущество; притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешително; незаконно притежание на експлозиви; нарушаване на закона за защита на личните данни; наемане на охрана без разрешително.

Съдът прецени, че поради големия брой визирани престъпления, няколкото висящи спрямо него наказателни производства и в България, вероятния дълъг срок на наказанията лишаване от свобода, които могат да му бъдат наложени, и възможностите му да организира живота си в различни държави, е налице реална опасност Тасо да се укрие, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо обжалва мярката си за неотклонение – „задържане под стража”, която му беше наложена на предишната инстанция. Тя разпореди Тасо да остане в ареста преди да бъде екстрадиран в Кипър. 

В мотивите си, Тасо е поискал да излезе на свобода, за да може да си оправи бизнес делата в България, преди да бъде екстрадиран в родината си.  Според защитата му той не може да оправи документацията си, докато е в ареста, както и да се грижи за 4-те си деца. 

На предишната инстанция Анастасиос Симилидис изрази съгласие да бъде предаден на кипърските власти. 

Кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис - Тасо, който от години живее в Пловдив, беше арестуван в дома си в четвъртък сутринта. Собственикът на популярният коктейл - бар  "Бачи" е със статут на временно пребиваващ у нас.

Според документите, които прокуратурата в Кипър е предоставила на българските власти, Симилидис е обвинен за 15 престъпления. Най- тежките са пране на пари, опит за унищожаване на чуждо имущество чрез експлозиви, избягване на плащане на данъци, неизпълнение на митническите правила, два сговора за углавни престъпления, подправка и използване на подправени документи. Също така е обвинен в получаване на крадено имущество, незаконно притежаване на оръже, незаконно използване на радиоустройства, наемане на охрана без разрешително, нарушаване на Закона за личните данни. 

Периодът, в който са извършени гореизброените престъпления обхваща почти 10 години - от 2011 до 2021 година. Те са на територията на Кипър и в други страни от Европейския съюз. Според кипърското законодателство за изброените престъпления бизнесменът може да получи 104 години затвор. 

Симилидис от години живее и развива бизнес в Пловдив. Той притежава един от най- луксозните автопаркове в града. В гаражите му в къщата в Белащица са най-скъпите модели на порше, ферари, бентли, мерцедес макларън. Кипърецът винаги се движи с организирана охрана от няколко рейнджровъра, които са бронирани. Преди няколко години влезе в светската хроника с изключително луксозната си сватба в новотела, за която пристигнаха едни от най- богатите мъже в Кипър. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина