Българи в Испания се включиха в петиция за откриването на нови полети до Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4389
Българи в Испания се включиха в петиция за откриването на нови полети до Пловдив

Българската общност в Испания се обяви за откриването на директни полети до Пловдив. Това стана ясно по време на срещите с наши сънародници, проведени в Малага. На тях присъства изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, който представи накратко идеята и отговори на въпросите на присъстващите. Те се обединиха около идеята за петиция и изразиха готовност за финансова подкрепа, за да стане възможно разкриването на първата авиолиния от летище Малага до летище Пловдив.

Петицията, която е от името на Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България, цели подкрепа за откриването на директни полети от испанските градове Малага, Валенсия, Барселона, Мадрид и други до Пловдив.

“Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма.“, обясни изпълнителният директор на Летище Пловдив и представител на Фонда Дойчин Ангелов.

Той заяви, че за разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите.

„Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи.“, допълни Ангелов.

Той разказа как го е създал преди 13 години, когато отново е бил директор на летището. След като е напуснал поста през 2013 година, работата във Фонда е спряла и сега се опитва да възстанови работата му.

От името на Фонда се обърна към всички, които споделят визията и желаят да подкрепят инициативата.

“Всяка една подкрепа, дори и символична, ще бъде от значение и ще помогне за реализацията на този проект“, каза още той.

„Можете да се включите в подкрепата, като изпратите сума по ваше желание чрез набирателната сметка на Фонда за развитие на летище Пловдив. Дори 1 евро може да направи разлика и да помогне за привличането на нови авиолинии. Нека всеки от нас допринесе според възможностите си и работи за по-добро бъдеще на въздушната свързаност на региона. Благодатна възможност да се обединим за общополезна кауза. Благодарим ви за вашата подкрепа и участие!“, казват от Фонд за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България.

Откритата набирателна сметка на Фонда е: BG86SOMB91301049280401

Първите две срещи с българската общност в Испания се проведоха в Първо българско неделно училище „Родина“ и Асоциация “Малага-България 2010”, а втората с представители на Асоциация „Българска роза“ в Малага.

На 11 март, понеделник, от 19 часа ще се проведе среща с българската общност в Марбея, организирана от „Асоциация Марбея България 2013“.

През следващата седмица предстои среща и с представители на различни авиокомпании, Фонд за развитие на летищата в Андалусия и туристическия бранш от района.

„Потенциалът за развитие на нови авиолинии от Испания до летище Пловдив е голям. Има значителен интерес от българската общност в страната. Първи ни потърсиха от Южна Испания и затова започнахме разговорите там.“, коментира още изпълнителният директор на аеропорта Дойчин Ангелов.

Той подчерта, че освен интерес от българи, има сериозен потенциал за привличането на туристи в Пловдив и региона с откриването на линиите от Испания.

Данните сочат, че ръстът на испански туристи у нас за последните две години е с над 10%.

“Испанските туристи търсят нови места за преживяване и за тях Балканите са екзотика, както за нас палмите“, обясняват от туристическия бранш.

Според тях важен фактор за избора на Пловдив и региона от страна на испанските туристи, ще са наличието директни полети. 
Статистиката показва, че испанските туристи у нас са на възраст между 45 и 75 години. Пенсионерите пътуват много и са ориентирани към културен туризъм. Записват се по тематични турове, обичат занаяти, музикални формати, археологически обекти и спа курорти. По-младите съчетават културата и зимните спортове.

„Желанието ни е да откриваме все повече авиолинии, за тях обаче е нужна подкрепа“, обясни още Дойчин Ангелов.
Подобни възможности за подкрепа вече проучват и от българските общности във Франция, Италия, Германия, Австрия и Кипър. Петицията за подкрепа на откриването на директни полети от Испания до Пловдив може да подкрепите тук: https://www.peticiq.com/434352
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина