Алкохолът е „мръсна дрога“ или как да избегнем махмурлука

Автор: Plovdiv Now 3990
Алкохолът е „мръсна дрога“ или как да избегнем махмурлука

С настъпването на сезона на партитата ще се появят и ефектите от твърде много алкохол. Ето отрезвяващите факти зад махмурлука и тактики, които могат да ви помогнат да го избегнете.

„Алкохолът е „мръсна дрога“, казва Емили Палмър, изследовател в Imperial College London, която изучава махмурлука. „Влияе на множество системи в мозъка.“

Учените не са съвсем сигурни какво се случва в телата ни по време на махмурлук, но знаят, че се причинява от различни биохимични и неврохимични промени. „Това не засяга само черния дроб или мозъка“, казва Палмър, „това засяга почти всеки орган.“

Тази Коледа много от нас ще празнуват с питие или две, или три. И така, възможно ли е да преживеете сутринта след предната нощ невредими?

Хлъзгавият склон

„Изпивате първото си питие и невротрансмитер, наречен гама-аминомаслена киселина – или Gaba – се освобождава в мозъка“, казва Раян Зафар, невропсихофармаколог в Imperial College London и изследовател за благотворителната организация Drug Science .

„Gaba забавя мозъка“, продължава той. „Той действа върху рецепторите в кората на главния мозък, по-специално части, участващи в мисловните процеси и контрола.“

"Мозъкът просто се изключва. Ето защо хората наричат ​​алкохола депресант".

Gaba намалява способността на нервната клетка да изпраща и получава химически съобщения в централната нервна система. Така че, за първите едно до три питиета, когато Gaba е в ход, се чувствате спокойни, казва Зафар.

В същото време получавате прилив на допамин. „Чувствате се добре, чувствате се спокойни и искате повече“, казва Зафар. Но докато продължавате да пиете, алкохолът се свързва с глутаматните рецептори в мозъка – които са важни за формирането на паметта. Тяхната електрическа активност е потисната, „по същество блокирайки формирането на спомени“, казва Зафар.

Алкохолът се движи от вашата кора, която контролира поведението, към малкия мозък, който отговаря за движението, двигателната координация и баланса .

След това алкохолната интоксикация удря медулата , точно в средата на мозъка. Той контролира автономните системи, включително сърдечен ритъм, дишане и кръвно налягане. „Мозъкът просто се изключва“, казва Зафар. „Ето защо хората наричат ​​алкохола депресант; не защото те кара да се чувстваш депресиран, а защото потиска цялата централна нервна система.

Мога ли да се напия с безалкохолна бира?

„Вероятно не“, успокоява Зафар. „Да кажем, че средната халба бира е 5% алкохол, трябва да имате 10 нискоалкохолни бири по 0,5%, за да имате същия ефект като халба. Не мисля, че тялото ви би могло да задържи толкова много течност.

Последиците

Черният дроб елиминира около една единица алкохол на час, след което започва махмурлукът. Повръщането, обяснява Зафар, е еволюционна тактика за оцеляване, която се е развила като начин за изхвърляне на вредни вещества от тялото. Може би малко удобство, когато главата ви виси над тоалетната чиния.

Алкохолът се метаболизира от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH). Тъй като ADH разгражда етанола, той образува ацеталдехид, отрова и канцероген. Когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне нула, симптомите на махмурлука обикновено са най-лоши, тъй като в този момент целият алкохол се е превърнал в ацеталдехид , което променя начина, по който функционира ДНК“, казва Зафар.

Алкохолът уврежда митохондриалната ДНК. Митохондриите са машините за производство на енергия в нашите клетки и дори леко увреждане може да доведе до токсичност в мозъка.

„Ако редовно пиете достатъчно, за да предизвикате махмурлук, смятаме, че щетите могат да се натрупат“, казва Палмър, „което води до когнитивен спад и ранна загуба на паметта.“

Алкохолът също така потиска освобождаването на вазопресин , хормон, който казва на бъбреците да задържат течности, така че уринирането се увеличава. Получената дехидратация може да ви накара да се чувствате жадни, уморени и главоболие.

„Смятаме, че хидратацията е изключително важна“, добавя Зафар. „И под хидратация нямаме предвид само вода. Имаме предвид също натрий, хлорид и калий .

Когато тялото ви е увредено, имунната ви система се активира. Той изпраща възпалителни клетки, които атакуват бактерии или лекуват увредена тъкан.

„Когато пиете алкохол, червата сигнализират, че в него има отрова“, казва Зафар. „В отговор имунната ви система се засилва, за да се опита да обърне токсичността. Това може да доведе до твърде много възпаление.

Тялото се е самообърнало. Възпалителният отговор може да причини гадене, повръщане, главоболие, объркване, промени в настроението, когнитивно увреждане и дефицит на учене и памет. Редовното прекомерно пиене също може да доведе до хронично възпаление , което е свързано с диабет, рак и сърдечни заболявания.

Влошава ли се махмурлукът с възрастта?

Метаболизмът е дума, която можем да свържем с храносмилането на храната, но терминът всъщност описва всички химични процеси, които протичат в тялото. „С напредване на възрастта метаболизмът ви се забавя, така че възстановяването отнема повече време“, казва Зафар.

Палмър предполага, че това може да се дължи и на намалена толерантност поради по-малкото пиене с напредване на възрастта и промяната на предпочитанията ни за напитки. „Когато сме по-млади, може да пием нещо като водка тоник“, казва той. „По-късно може да пием вино или уиски.“

Конгенерите, открити в по-тъмните напитки, са страничен продукт от процеса на ферментация. Те са сложни органични молекули с токсични ефекти, включително ацетон, ацеталдехид, фузелово масло, танини и фурфурол. Установено е, че уискито има 37 пъти повече конгенери от водката, а проучванията показват, че напитките с повече конгенери причиняват по- лош махмурлук .

Как мога да предотвратя махмурлука?

Пийте по-малко, очевидно. Ако все пак искате да изпиете няколко питиета, има някои тактики, които могат да ви помогнат да избегнете махмурлука.

Разредете
алкохола, като добавите лед, сода, лимонада или други миксери. Ще консумирате алкохол по-бавно, така че тялото ви ще има по-голям шанс да преработи алкохола и пикът на алкохол в кръвта ви няма да бъде толкова висок.

Изберете светли напитки
Избягвайте тъмни напитки като червено вино или уиски, тъй като те съдържат повече конгенери от чистите напитки като водка или джин.

Яжте яйца
Яйцата, казва Зафар, съдържат аминокиселината цистеин, която забавя метаболизма на алкохола.

Мога ли да излекувам махмурлука си?

За съжаление не. Според изследователи от Кралския колеж в Лондон няма убедителни доказателства, че така наречените лекарства за махмурлук работят.

Техният неотдавнашен преглед оцени екстракт от карамфил, червен женшен, сок от корейска круша и други предполагаеми лекове за махмурлук и заключи, че няма достатъчно висококачествени доказателства за нито едно от тях.

Ибупрофенът обаче може да помогне за намаляване на възпалението, а рехидратирането с изотонични напитки, като спортни напитки, може да помогне за заместване на загубената течност и йони и може да ви даде известно облекчение.

Има ли някои хора имунизирани срещу махмурлук?

Някои хора са в състояние бързо да произвеждат алкохолна дехидрогеназа, за да разграждат спиртните напитки, а някои хора не могат да го направят толкова бързо. Всичко зависи от вашите гени.

„Тези, които са в състояние бързо да регулират този ензим и да разграждат алкохола... вероятно нямат махмурлук“, казва Зафар. „Но те са по-склонни да развият пристрастяване към алкохола, защото могат да пият повече без отрицателните ефекти.“

Ограничаването може да е по-лесно, като знаете дискомфорта, който следва. „Искаме да се опитаме да предотвратим щетите, които причиняваме на телата си“, казва Палмър, вместо да търсим методи за лечение на състоянието.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина