41 млн. лв. недекларирани хванаха митниците у нас през 2022

Автор: Plovdiv Now 3306
41 млн. лв. недекларирани хванаха митниците у нас през 2022

Над 41 милиона лева недекларирана валута са хванали митниците през изминалата 2022 г. На МП „Капитан Андреево” са заловени над 27 милиона лева. След като бъдат отнети парите, започват досъдебни производства, повдигат се обвинения на шофьорите, които не са ги декларирали. След това парите се връщат, но се взима 20% глоба от сумата. Останалите 80% трябва да бъдат доказани като произход.

„Стават по-изобретателни, но и ние увеличаваме проверките”, каза Георги Господинов, началник на МП „Капитан Андреево”.

„Работим основно по метода „Анализ на риска”. Използват се основните укрития – фабрични кухини на ремаркета, полуремаркета, кабини на товарни автомобили, както и автобуси”, каза Георги Господинов пред Нова телевизия.  

Той даде подробности и за един любопитен случай през годината. При него беше хванат шофьор с 650 000 евро. „Беше използвал потник, специално пригоден, с пришити джобове”, обясни Господинов.

През пролетта пък е имало тенденция да се пренасят недекларирани пари в автобуси с пътници.

„В единия автобус, пътуващ от Румъния за Турция, недекларираната сума беше 1,6 милиона евро. В друг автобус, пътуващ по същия маршрут, сумата беше 1 милион евро. И в двата автобуса бяха използвани фабричните кухини”, каза Господинов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина