4 неща, които трябва да имате предвид при избора на туристически обувки

Автор: Plovdiv Now 7581
4 неща, които трябва да имате предвид при избора на туристически обувки

Обичате да ходите на дълги преходи сред природата? Значи със сигурност ви трябват чифт добри туристически обувки. Освен за откриване на нови красиви природни кътчета, те са идеални и за по-хладните градски дни, когато просто търсите комфорт и топлина. Ето какво е добре да имате предвид, когато избирате своя любим чифт помощници за преходи.

Защо са важни туристическите обувки?
Независимо дали ще ходите малко или много, по какъв терен и с какъв товар, основното правило остава в сила - необходимостта от подходящи добри обувки. В зависимост от терена и сезона, те трябва да осигуряват определен набор предимства като необходимите опора и проветривост на краката ви, сцепление с терена, да съхраняват топлината, да са водоустойчиви, да поддържат глезена. На пазара налични са многобройни предложения, които включват микс от различни технологии, между които да изберете в зависимост от трекинг предпочитанията си. Разгледайте предложенията туристически обувки на obuvki.bg и направете своя избор, като следвате нашите съвети.

Ниски или високи туристически обувки?
По-високите тежат малко повече, но пък защитават глезена и пазят повече от сняг, кал и вода. Ако ще покорявате неравни терени през студено време, определено изберете тях. Едно е сигурно: маратонките и сникърсите за спорт не са подходящо решение за планински преходи. Те са създадени да бъдат леки, да ви дадат повече ускорение при бягане. Сравнително подходящи са единствено за т.нар. дневен туризъм, когато искате да разгледате някоя природна забележителност, до която се стига бързо и леко. За по-предизвикателните преходи, по-добре е да изберете класически туристически обувки, които са създадени точно за такава употреба и носене в природни условия, по пресечени терени.  

Какви материали и технологии трябва да включват туристическите обувки?
Обърнете внимание на материала, от който са изработени обувките, които сте избрали. Съобразете го с местата, на които планирате да носите обувките. За продължителни пътувания, подходяща е кожата. Наподобяващият велур набук, също е устойчив на вода и абразия. Синтетиката се уврежда по-бързо и съхне по-дълго. Водоустойчивите мембрани в туристическите обувки защитават от влагата, но пък не са добро решение за летните месеци, тъй като могат да допринесат за изпотяване на краката. За топлото време, подходящи са вентилационните мрежи в обувката, които спомагат проветривостта и не спарват. Междинните подметки на туристическите обувки обикновено са от EVA - етилен винил ацетат, който осигурява опора на стъпалото или от полиуретан, който е по-твърд и издръжлив и обикновено се влага в зимни високи планински туристически обувки. Подметките обикновено са от каучук. Обърнете внимание на шарката на ушите - издатините, осигуряващи сцепление. По-дълбоките и дебели уши са за предизвикателни терени и дават по-добро сцепление. Вижте и спирачката на петата, която намалява шансовете за приплъзване.  

Как да изберете подходящия размер туристически обувки?
Както всеки е установявал в края на напрегнат ден, обикновено краката са подути. Същото важи и при преходите. Затова, добре е ако се колебаете между два номера обувки, да вземете по-големия и да го носите с по-дебел чорап и стелка. Правилото при избора е, че върховете на пръстите ви никога не трябва да докосват предната част на обувката. Имайте предвид, че синтетичните обувки не се разтягат толкова, колкото тези от естествена кожа, които могат с времето да омекнат и да ви дадат още малко място.
Не на последно място, следвайте стила си. На Obuvki.bg ви очакват разнообразни модели туристически обувки на уважавани световни брандове. Те включват всякакви технологии, материали, дизайни и са готови да са до вас във всеки преход – от лежерна разходка из природата и планински предизвикателен терен, до покоряване на градската джунгла, обути с удобство.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина