380 на 100 000 души е ковид заболеваемостта у нас, сериозна ситуация в няколко области

Автор: Plovdiv Now 9196
380 на 100 000 души е ковид заболеваемостта у нас, сериозна ситуация в няколко области

Ситуацията в страната в определени области става изключително сериозна и това беше напълно очаквано предвид разпространението на британския щам у нас, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга на Щаба днес.

„Измина повече от една година, откакто ситуацията с коронавируса се докосна до всеки един човек, живеещ на земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научило всичко, което трябва да знаем за ковид, това остава една химера. Всеки ден се появяват нови факти, които обръщат доказани твърдения в науката.  Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна в света, която да не е изправена пред тази криза. България постигна много за тези месеци, допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика и всяко предложение, но няма да приема оплюването на всичко това, което сме постигнали до момента. Приемам всяка една подадена ръка за помощ. Трябва да знаете, че този  който ви обещава живот без болест ви лъже, този, който твърди, че ние не знаем как да се справим ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. Губим желанието си да бъдем заедно и да се изправим срещу коронавируса. И това се случва само в България и това се превръща в българския модел“, каза още министър Ангелов.

България е на 16 място в Европейския съюз и на 5 място на Балканите по заболеваемост. Това съобщи на свой ред съобщи доц. Ангел Кунчев. В момента заболеваемостта на 14-дневна база е 380 на 100 000 души. 

"Данните са интересни, защото на фона на стръмно растящата заболяемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи, че новата вълна удря навсякъде", коментира Кунчев. Той даде пример с Гърция и Сърбия, където вчера са регистрирани съответно 3 200 и 4 300 нови случаи. 

Водещи области по отношение на заболеваемостта в страната са Плевен(353), Кюстендил (358), Перник (392) Бургас, Враца и Шумен. Там местните власти са определили допълнителни мерки. На места учениците над 4 клас вече са минали онлайн, работното време на някои обекти е намалено с 1 час, ограничава се дейността на спортни обекти и посещенията на мероприятия, в това число стадиони и фитнес зали. 

Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, Видин, Разград и Добрич. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина