29 години без Борис Христов - гениален оперен бас, роден в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3762
29 години без Борис Христов - гениален оперен бас, роден в Пловдив

29 години стават днес от смъртта на великия българин и гениален оперен артист, бас, Борис Христов.

Роден е на 18 май 1814 година в Пловдив. Умира на 28 юни 1993 година в Рим, Италия.

Борис Кирилов Христов е българският певец (бас), работил през голяма част от живота си в Италия, който е определян като един от най-великите оперни изпълнители на XX век.

Завършил Право, той е забелязан от цар Борис ІІІ, докато пее в прочутия хор "Гусла" и получава стипендия да учи оперно пеене в Рим. След това учи вокално майсторство в Залцбург.

През 1946 г. е професионалният му дебют - изпълнява партията на Пимен от операта "Борис Годунов" (едновременно в Рим и в Миланската скала). През 1948 г. за първи път изпълнява ролята на Борис на сцената на "Cagliari". През 1949 г. дебютира в "Ковънт Гардън" като Борис Годунов - роля, която ще изпълнява неизменно на тази сцена в периода 1958-1974 През 1950 г. е поканен от ръководството на "Метрополитен Опера" за ролята на Филип ІІ от "Дон Карлос", но властите в САЩ му отказват входна виза, заради действащия тогава "Закон за вътрешната безопасност на МакКаран"; 6 години по-късно, през 1956 г. дебютира на американска сцена в ролята на Борис.

През периода 1957-1963 г. пее многократно на сцената на Чикагската опера и въпреки че забележителната му кариера е свързана с всички значителни оперни театри по света, той така и не успява да излезе на сцената на "Метрополитен".

В световноизвестния Британски музей, в специална зала е уредена експозиция на сценичните костюми на Борис Христов, Мария Калас и Лорънс Оливие. През 1986 г. в Рим е открита "Българска Академия за изкуство и култура Борис Христов".

В средата на 80-те години на миналия век Борис Христов открива в Рим Българска академия за изкуство и култура. Красивото здание в национален български стил е построено върху терен на ул. „Мадона ди Кампилио” 6, закупен от прославения певец. В него на 22 юни 1986 г. се състои последният концерт на световноизвестния бас.

 

Подобни новини

Иван Георгиев

Излиза, че е умрял на 179 години. Оправете годината на раждане.

13:19, 28.06.2022
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина