23 юни - Международен олимпийски ден, ден на селищата SOS и на държавната администрация

Автор: Plovdiv Now 2888
23 юни - Международен олимпийски ден, ден на селищата SOS и на държавната администрация

23 юни е Международен ден на детските селища SOS.

Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" през 1949 година - Херман Гмайнер.

„Международният ден на детските селища на SOS“ за първи път се отбелязва година след смъртта на Гмейнер, т.е. от 1987 г. насам. Оттогава всяка година се организират детски партита, спортни състезания и културни събития в SOS селища по целия свят. От една страна, това напомня на обществеността за хуманитарните постижения и наследство на Херман Гмейнер. От друга страна, това е ден, който се организира от самите деца, ден в който показват помежду си и призовават обществото към солидарност и съпричастност.

Датата 23 юни е свързана със SOS селищата и в България - през 1990 г. на тази дата е основано първото SOS Детско селище - това в Трявна.

През същата година се учредява националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението бива прието в голямото семейство на международната организация и България става 124-та страна-член в нея. Сега в SOS Детски селища членуват 136 страни от всички континенти.

23 юни се отбелязва и като Ден на служителя в държавната администрация. По този повод областният управител Малина Николова поздравява служителите от всички структури и териториални звена на държавната администрация в Област Враца по случай техния професионален празник.

„Изключително се радвам да засвидетелствам пред Вас своето уважение и същевременно да изкажа благодарност за отговорното отношение при отстояване на принципите, приоритетите и целите на държавната администрация.

В изграждането на европейския облик на институциите, от съществено значение е спазването на законността и лоялността при изпълнение на служебните задължения, насочени винаги в услуга на гражданите и бизнеса от област Враца”.

23 юни е определен за Международен ден на държавната служба през 2002 г. с решение на ООН. Четири години по-късно, през 2006 г., Министерски съвет със свое решение обявява 23 юни за Ден на служителя в държавната администрация на Република България.

23 юни е и Международен олимпийски ден.

На 23 юни 1894 г в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите Съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет (МОК).

Барон Пиер дьо Кубертен е инициатор за възобновяване на Олимпийските игри и президент на МОК в продължение на 29 години! Автор е на олимпийските символи, олимпийската харта и основоположник на съвременното Олимпийско движение.

Международният олимпийски ден, 23 юни, се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година.

Тази година домакин на честванията на Българския олимпийски комитет е Национална спортна академия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина