2022 в Пловдивско - разбиха канал за хероин, хванаха марихуана за 1 млн. лв.

Автор: Plovdiv Now 5662
2022 в Пловдивско - разбиха канал за хероин, хванаха марихуана за 1 млн. лв.

Автор: Наталия Грозева

Общо 203 специализирани операции са проведени срещу притежание и разпространение на наркотици, а 125 са задържаните лица с повдигнато обвинение за разпространение на дрога в Пловдивско за година. 93 са образуваните  досъдебни производства, докладвани на Окръжна прокуратура.

Наред с десетките акции срещу дребни дилъри, две от тях бележат 2022 година със сериозно количество хваната дрога. Първата  проведена такава спецоперация бе зрелищна. ГДБОП бе разбил канал за трафик на хероин, а арестуваният дилър се е опитал да пренесе близо 51 кг от наркотика. Така на 13-ти март полицаите пресрещнали автомобила на турчина Сюлейман Сейхан, а след това го бяха проснали на земята с белезници, като страничното стъкло откъм шофьора беше счупено, а следите бяха оставени по булеварда, намиращ се в центъра на града.

При проверката на багажника на лекия автомобил с марка „Ауди“, който е управлявал, бяха намерени и иззети два сака, в които имало 102 пакета от наркотика. Това се равнява на рекордно количество хванат хероин за Пловдив от години насам.

Данни за периода от 1-ви януари 2022 година до края на годината  показват, че криминалистите са иззели общо 100кг марихуана, равняваща се на стойност 1 милион лева. Половината от общото количество- 50 кг., е било задържано след втора голяма акция на пловдвиска територия, проведена съвместно през месец юли от ДАНС и Криминална полиция.

Безспорно предпочитаните наркотични вещества са синтактичните канабиноиди, същите които представляват прах или паста, от които се изготвя така познатият "Бонзай". През 2022 година пловдивската полиция е задържала общото количество от 2 кг паста и прах, като по думите на крииналисти от тези килограми може да се произведе голямо количество "Бонзай".

Задържаният кокаин на територията на ОДМВР-Пловдив за 2022 година е 1кг на стойност 100 хиляди лева. Общо 4 кг амфетамин, 395 грама метамфетамин, 10 грама хашиш, както и 286 броя растения от рода на конопа са били хванати от криминалистите, преди тяхното разпространение.

Припомняме, че в края на годината  бе разпоредена  акция „Бяло” , която целеше ограничаването на масовото пласиране на наркотични вещества в страната. За района на Окръжна прокуратура – Пловдив общо 22 лица бяха привлечени като обвиняеми.

По време на акцията бе установен и  17-годишен ученик от училище в  Пловдив, в чиято раница са били открити таблетки, за които се е предполагало, че са екстази. 

Снимки: Архив

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина