1500 състезатели мерят сили на Световното по фехтовка в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4693
1500 състезатели мерят сили на Световното по фехтовка в Пловдив

Пловдив ще приеме Световно първенство по фехтовка за юноши и девойки до 20 години от 1 до 9 април. Шампионатът ще се състои в Панаира в палати 6 и 13. На брифинг за шампионата в Общината присъстваха президентът на федерацията и член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по фехтовка, Величка Христева, зам.-кмета по спорта Георги Титюков, един от най-добрите ни съдии във фехтовката Васил Миленчев и Атанаска Найденова - треньор във Фехтовален клуб Пловдив БГ.

За последно Пловдив беше домакин на Световно първенство по фехтовка за юноши и девойки през 2017-а година. 

"Това Световно първенство ще ни бъде четвърто от 2004-а година насам. Вече имаме доста опит с организацията. Радваме се, че Общината ни помага в подготовката за шампионата. Очакваме над 1500 състезатели от над 100 страни. Тези девет дни Пловдив ще бъде столицата на фехтовката. Нашите очаквания са свързани и със състезателите ни, които записват страхотни успехи в последните месеци. Световното първенство ще бъде под патронажа на президента Румен Радев и очакваме да го видим и на шампионата.", заяви Величка Христева 

"Мачовете ще могат да се следят на живо чрез лайвстрийминг в сайта на шампионата. Също ще бъдат публикувани всички резултати, които също ще бъдат актуализирани веднага в сайта на Световното", заяви Васил Миленчев. 

Ще участват 6 деца от два пловдивски клуба. От Фехтовален клуб Пловдив БГ ще участват Николай-Томас Георгиев и Мариела Георгиева на сабя. Матей Матеев и Данаил Полишев ще участват на рапира, а от Тракия ще участват Виктория Пастърмаджиева и Димитър Панайотов на рапира.

Относно историческата победа на женския отбор на България на Световната купа по фехтовка в Ташкент преди две седмици Величка Христева заяви:

"Това е резултат, който беше закономерен. Това вече е една заявка за получаване на квоти за Олимпиадата. Ако така продължават момичетата шансовете ни са доста сериозни. Нашата цел е да постигнем отборна квота, защото това означава три квоти. Надявам се догодина по това време да обявим колко квоти сме спечелили за Олимпиадата в Париж", каза президентът на федерацията. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина