Жилищни мастодонти пречат на разширяването на основен булевард в “Южен“, обмислят изграждането на нов

Автор: Благовест Андонов 7132
Жилищни мастодонти пречат на разширяването на основен булевард в “Южен“, обмислят изграждането на нов

Нови жилищни мастодонти правят невъзможно разширяването на бул. „Александър Стамболийски”. Пловдивчанин се свърза с редакцията ни, за да изрази недоумението си от строителството на нов жилищен комплекс на булеварда. Той ще се намира на празния терен между другите комплекси "Южна перла" и Южен полъх" от южната страна на булеварда, а името на новия проект се казва "Хоризонт".

„Както се вижда от визуализациите в сайта, самата сграда е буквално залепена за южния тротоар на бул. „Ал. Стамболийски”. В момента теренът се подготвя, като границата е на самия тротоар. Досега всички нови жилищни комплекси по булеварда се строяха на отстояние, по-навътре и не на самата улица. Идеята беше да има възможност след време бул. „Ал. Стамболийски” да се разшири, както е предвидено и в действащия общ градоустройствен план. Сега ако тези визуализации са верни, се блокира завинаги шанса някой ден булевардът да се разшири. Терена на комплекса вече се заравнява и скоро ще започнат изкопните работи. Ще бъде трагично, ако сега с този строеж погребем надеждите някога да видим един адекватен булевард в район „Южен””, пише нашият читател .

От администрацията ни отговориха, че при строителството на новия комплекс са спазени всички регулативни изисквания, във връзка с действащият ОУП. Самият комплекс ще има нужното отстояние, при хипотеза за разширяване на булеварда.

Въпреки това, Община Пловдив напрактика е зачертала този проект. Кметът Иван Тотев заяви, че  вече се работи върху идея за изграждането на нов булевард, който да е алтернатива на бул. „Александър Стамболийски".

В момента Общината и НКЖИ водят разговори за прехвърлянето на глухата жп линия, която минава успоредно на бул. „Александър Стамболийски” – от Коматевско шосе до жп линиите на Кукленско шосе.

„За да разширим „Стамболийски” ще трябват няколко мандата само за отчуждаване – булевардът е много дълъг. Вместо това с прехвърления имот от НКЖИ няма да се наложи да отчуждаваме нищо и бързо може да направим проект”, каза кметът.

Идеята е новата пътна връзка да започва от Коматевско шосе, да минава през „Филикон”, а оттам до продължи към „Димитър Талев” с развръзки към близките улици – към продължението на „Македония” и „Поручк Въльо Стефов”. Напълно е възможно да се направи четирилентов път с тротоари и велоалея”, обясни кметът Иван Тотев .

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина