Уволненият полицейски шеф Виктор Празов с незаконна тераса в Кючука, присвои общински имот

Автор: Благовест Андонов 11742
Уволненият полицейски шеф Виктор Празов с незаконна тераса в Кючука, присвои общински имот

Кратка разходка из кварталите на Пловдив може да бъде като пътеводител за незаконно строителство по фасадите на сградите. През годините е имало десетки примери за странно усвоени тераси, помещения и всякакви други намеси.  Заради масовото „усвояване” на терасите преди няколко години законодателят реши проблема с тях, като направи процедурата изключително проста. Ако искаш да остъклиш терасата си – взимаш разрешение от етажната собственост и го декларираш в Общината, пише trafficnews.bg.

Това обаче се касае само за случаите, когато се намесваш в собствеността си. Съвсем различен е казусът, когато „усвоиш” и чужди имоти, за да пристроиш терасата си.

Такъв е случаят с балкон на улица „Студенец” в район „Южен”. Читатели на TrafficNews сигнализираха за поредния случай на странно изградена тераса и съвсем логично попитаха – законно ли е.

TrafficNews тръгна по следите на въпросния строеж в Кючука, като се оказа, че апартаментът е собственост на бившия полицейски шеф Виктор Празов. Само преди няколко дни той бе уволнен дисциплинирано от системата на МВР.  То дойде след административна проверка  и такава на "Вътрешна сигурност", които са установили редица нарушения. 

След наше запитване до район „Южен” за конкретната тераса от администрацията се сезираха. Оттам отговориха, че към настоящия момент, администрацията не е  била запозната с посочения казус,  като е била назначена  всестранна и обективна проверка по случая с цел установяване наличието или липсата на извършено незаконно строителство на територията на район „Южен“. В това число извършването на служебна справка за наличието или липсата на одобрени инвестиционни проекти, издадено разрешение за строеж и документи, имащи отношение към процесния обект.

Отговорът от районната администрация бе,  че липсват строителни книжа, проекти, както и разрешения за строеж на въпросния имот. Започната е процедура и за установяване на незаконно строителство.

„В случай на установено незаконно строителство на територията на Община Пловдив, район „Южен“, ще бъдат предприети всички законови действия спрямо нарушителите.  На основание чл. 225а, ал. 2 ЗУТ, ще бъде съставен констативен акт за установяване на  незаконно строителство, като същият ще се връчи на заинтересуваните лица, които могат да  подадат своите възражения в 7-днвен срок от връчването.  В последствие, ще бъде издаден и Заповед за премахване на незаконно строителство по  реда на чл. 225а, ал. 1 от ЗУТ, която следва да се изпълни доброволно от изпълнителя на незаконното строителство в определения срок. Ако заповедта за премахване не се изпълни доброволно в определения в нея срок, тя се изпълнява принудително от общината по ред, определен с наредба на Общинския съвет”, пише в отговора от район „Южен” Костадин Язов.

Липсата на инвестиционни проекти говори,че със сигурност процедурата за изграждането й, не е спазена, а след установяване на незаконното строителство, тя ще  подлежи на събаряне.  Разликата между тази тераса и „прибирането”  и „остъкляването” на другите обаче е съществена.  Изградената тераса върху фасадата, не е просто „пристроена”, а и стъпва с колони върху земята. Конкретната земя е общинска собственост, а колоните върху нея – незаконно разположени. Изграждането на колони върху общинска собственост става единствено когато е налице одобрен проект и закупено право на строеж от ползвателя.

Потърсихме и Виктор Празов за коментар.  На въпрос дали има всички необходими документи и разрешения за конкретния строеж и пристройка, той заяви:

„Да, имам всички необходими документи. Те са в район „Южен”, каза Празов. Видно обаче от отговора на администрацията - с такива те не разполагат.

Проектанти обясниха и процедурата, която трябва да се извърши, за да бъде законна въпросната тераса:

1.Собственикът на имота изважда 100% съгласие на етажната собственост, че са съгласни да правиш намеса по фасадата и да си пристроиш тераса;

2.Прави се комплексен проект от архитект и конструктор за намесата, която собственикът иска да направи;

3.Пуска се заявление към районното кметство, които след проверка го изпращат в Община Пловдив;

4.Проектът се гледа на Експертен съвет по устройство на територията, които трябва да дадат положително становище;

5.Инвеститорът пуска искане за отстъпено право на строеж( на частта, която е общинска собственост – в случая където са сложени колоните) и се закупува от Община Пловдив;

6.Пуска се искане за издаване на разрешение и за строеж и вече може да се изгради такъв тип тераса;

След като липсват каквито и да е проекти за конкретни обект, то е видно, че е той е незаконен.  На практика такъв строеж не може се „узакони” и той подлежи на премахване. Така собственикът на терасата ще трябва да възстанови терасата си в оригиналния вид,  а ако иска отново да я изгради – трябва да мине по описаните стъпки. Разликата с остъкляването на тераси и този имот е, че за първото трябва единствено разрешение от етажната собственост, а след това тя да се декларира.

В Пловдив има редица подобни тераси, някои – законни, други не. Когато говорим обаче за публично лице, както в случая с Виктор Празов, то те трябва да са пример как правилата трябва да се спазват. Всички, които искат да направят намеси върху терасите и имотите си пък трябва да знаят – законът и правилата важат за всички.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина