Три препъникамъка спъват ремонта на “Даме Груев“, ще приключи ли преди края на мандата?

Автор: Plovdiv Now 5586
Три препъникамъка спъват ремонта на “Даме Груев“, ще приключи ли преди края на мандата?

Две години и осем месеца – толкова минаха от пускането на обществената поръчка за реконструкцията и разширението на ул. „Даме Груев”. След дълги процедури и обрати по тях,  кметът Здравко Димитров направи първата копка през януари 2021 година. 24 месеца по-късно работата по обекта не върви в очакваните темпове, пише TrafficNews.bg.

Хората в района вече губят търпение заради скоростта на реконструкцията, а редицата затворени улици в квартала допълнително нагнетяват напрежението.  Въпреки че фирмата изпълнител в лицето на „Парсек груп” имаха 224 дни да извършат всички дейности, ремонта няколко пъти спираше, а сега отново е пред тази съдба. Когато това се случи, то и сроковете за довършването спират да текат.

В момента има три проблема пред довършването на ул. „Даме Груев” – липса на индексация на договора, шахти, които трябва да осигурят от ВиК, както и съдебни дела за къщи, предвидени за събаряне. От фирмата заявиха, че нямат широк фронт за работа поради тези проблеми, а до месец, няма да има какво да работят без да се решат.

Първият казус с индексацията на договора изглежда ще бъде решен не по-рано от месец май, когато ще влезе текущата финансова рамка. Има надежда това да се случи и по-рано – през април, но е слабо вероятно временният бюджет да влезе за гласуване на сесията на 16 март.

Къщите, които са за събаряне на кръстовището с ул. „Тодор Александров”, също са пречка пред строителните дейности. Община Пловдив имаше идеята да направи временен път покрай тях, за да пусне движението. Дори и така е де, те няма да могат да се съборят, докато не свършат делата във ВАС, а се очаква това да бъде не по-рано от лятото. След това трябва да се избере и фирма от район „Южен” за събарянето.

Всички тези пречки могат да отложат цялостното завършване на улицата в този мандат, който изтича през октомври.  В същото време градските власти се надяваха движението да бъде пуснато през лятото, когато се очаква бул. „Христо Ботев” и бул. „Александър Стамболийски” да бъдат затворени за движение, както и да се ремонтира Бетонният мост.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина