Три големи проекта слагат край на задръстванията в Кючука – за единия обаче има дилема

Автор: Благовест Андонов 7368
Три големи проекта слагат край на задръстванията в Кючука – за единия обаче има дилема

Пълната реконструкция на улиците „Даме Груев” и „Кукуш”, както и продължението на бул. „Македония” до „Ал. Стамболийски” са трите приоритетни проекта на кмета на „Южен” Костадин Язов. 

Извън новите връзки със съседните райони, които ще облекчат значително предвижването  към тях, според Язов тези три проекта ще решат проблемите с вътрешното движение.

„ Ще се борим в следващата година  да започнем пълната реконструкция на ул.  „Даме Груев”, заедно с каналната и водопроводна мрежа. Другата ми основна цел е да изведем  бул. „Македония”  до бул. „Александър Стамболийски”, с което ще решим доста проблеми с трафика”, каза Язов.

Реконструкцията на ул. „Даме Груев” е вкарана сред приоритетните обекти, които биха могли да се финансират с кредитната линия от 120 млн. лева. Цената която е заложена е 7,5 млн. лева. Там обаче има една дилема, а именно – да се ремонтира в сегашния габарит или да се направи разширение.

„Проектът на идейна фаза беше направен в сегашния сервитут на улицата. В разговорите ми с Голяма община съм казал, че съм против  цялостната реконструкция  в сегашния габарит и искам да се направи с разширението и със заходите към надлез „Родопи” и улица „Бяло море”. Истината е обаче,че с разширяването, засягаме много дървесна растителност.  Не знам докъде ще стигне разговорът с екоорганизациите и гражданите. При всички положения ще се го изговоря с живущите по тази улици, за да видя на какво мнение са. Ако  преценят, че е по-добре да е в съществуващия сервитут – я правим така”, обясни Язов.  

Другият голям проект   е продължението на бул. „Македония”, който обаче едва ли ще започне догодина. Причината е, че има отчуждителни процедури. Така стоят и нещата с улица „Кукуш”.  За последния обект обаче нещата са в по-напреднала фаза и той може да започне по-скоро.

Като спешна мярка преди големи реконструкции е, ще се направи асфалтово покритие на всички натоварен кръстовища, които са на паваж. Например по  улица ”Скопие”  връзките с ул. „Братя Бъкстон” и другите натоварени кръстовища, както и  връзките на ул.  „Пере Тошев”, с  „Георги Кондолов”, ул. „Кичево” и т.н.

„Причината е, че оттам започват да излизат паветата, които продължават навътре по улиците. Ако ги повдигнем тези кръстовища и направим на асфалт, ще спре компрометацията навътре по паважа и ще е по-удобно за преминаване. Това е временна мярка,  докато не се намерят финанси за цялостното преасфалатиране на паважните улици. 

Ще стартираме с най-фрапиращото кръстовище на ул. „Петър Динеков” с ул. „Михалаки Георгиев” до Търговиите.  Ще видим какъв е ефектът – ще го направим по-експерементално, не се иска голям ресурс за него”, каза Язов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина