Светкавични уволнения след сигнал за агресия в пловдивска ясла

Автор: Деница Лещева 6674
Светкавични уволнения след сигнал за агресия в пловдивска ясла

Бавачката, за която родители сигнализираха, че проявява агресия спрямо децата от ДГ "Слънчо", се разделя с поста си. 20-годишната Борислава Стоилова ще бъде освободена в началото на другата седмица. От няколко дни насам тя е в болничен, коментираха от ръководството на яслата. 

Заедно с младата възпитателка ще бъде освободена и втората медицинска сестра в детското заведение. Припомняме, че нейната колежка бе уволнена, веднага след като родители сигнализираха за тормоз, неетично поведение и дори прояви на насилие от страна на персонала. След като няколко от децата проявили признаци на тревожност и склонност към сурови самонаказания, майки решили да проверят с помощта на записващо устройство как преминава един ден в детската ясла. В сутрешните часове всичко било нормално - децата били спокойни, обръщало им се внимание. По това време на смяна били двете медицински сестри и двете бавачки. След обяд обаче при децата оставали една от медицинските сестри и бавачката Борислава.

"Кошмарът започва, след като децата станат от следобеден сън. Започват реплики от типа на: Айде, ставай и си обувай панталона, ма! Вашите вкъщи на нищо не ви учат, очакват ние да ви научим на всичко. Детето ми през цялото време плаче, но не му се обръща внимание. Кулминацията идва, когато Борислава го хваща, растърсва го и му казва: Млъкни, бе, неблагодарник такъв! Майка ти в къщи не те е научила на нищо, очаква от нас да те научим на всичко. Не искаш да ядеш, а като не ядеш, как ще се*еш?", спомня си Стефка и уточнява, че родителите винаги питат възпитателките дали децата им са яли, ходили до тоалетна и спали.  

През цялото време двете колежки отправяли иронични забележки по адрес на родителите и дори се подигравали с въпросите, които те отправяли към персонала в края на всеки ден, твърди още майката. По данни на персонала в детското заведение, е имало дори случаи на побой над едно от децата. 

В края на миналата седмица родителите на децата от групата заедно изслушали записа. След това го показали и на директорката Емилия Герасимова, която мигновено освободила от работа медицинската сестра, отговорна за смяната, а Борислава преместила в друга група. 

„В случая си тръгна човекът, който е бил на смяна и който е длъжен да наблюдава работата в групата”, обясни тя пред наш репортер. „Когато има вербална агресия, тя е свързана с по-сложни неща. На записа няма нищо, което ще ви впечатли”, заяви още директорката и допълни, че медицинското лице е отговорно за случващото се по време на смяната. 

По-рано днес в детската градина се провела родителска среща, по време на която родителите настояли Борислава да бъде освободена. В крайна сметка, решение за нейното освобождаване било взето, споделят майки пред медията ни. 

Наш репортер отново се обърна за коментар към г-жа Герасимова, която разкри, че освен Борислава, е освободено и другото медицинско лице. Тя допълни, че между двете сестри в групата открай време е имало неразбирателство, но нещата са ескалирали, след като са били въвлечени и родителите. Според ръководителката те до голяма степен са били повлияни от отношенията си с персонала на детската ясла. Директорката смята, че въпросният запис е бил иницииран именно от сестрата, която предстои да си тръгне. 

"Това, което се случи, е петно на толкова много хора. Сред тях има такива, които с нищо не го заслужиха и в момента страдат, както страдам и аз", заяви разстроената директорка. Тя изтъкна, че често засичала родителите дори извън работно време, но досега никой от тях не се бил обърнал към нея, за да подаде сигнал. 

"Още първия път, когато говорихме с родителите, реагирах - освободих сестра, сега ще си тръгне и другата. Ще освободя и Борислава. Но още тогава ги помолих да не изнасят нещата по начин, по който и други хора да се чувстват виновни", коментира тя. "Получи се вътрешна война, която бе изнесена навън", допълни директорката.

Герасимова сподели още, че преди време е отправила предупреждение и към двете сестри, които видимо внасяли напрежение в колектива. Заплашила ги и със санкция. Досега обаче нещата не били ескалирали по подобен начин. 

"Те тихомълком са комуникирали с родителите и са търсели някакви лагери и подкрепа, за да се стигне дотук. Важното е обаче, че в цялата тази работа няма пострадали деца", категорична е ръководителката. Тя сподели и притеснението си, че към момента персоналът в детското заведение намалява драстично. "Сега си търся хора, които да работят на график. Медицински сестри няма - просто липсват кадри. При това положение няма как да избирам кое от кое е по-добро. Просто взимам хора на работа, определям изпитателен срок, проследявам процеса на работата им. Питам колегите дали се сработват, а ако някой се окаже неподходящ - си тръгва."

Именно по този начин се стигнало и до наемането на Борислава, която е назначена по заместване. Титулярката за позицията била излязла в едногодишен неплатен отпуск. 

"Всички сме много разстроени от случилото се. Всичко това бе излишно", каза още Герасимова. Но искам хората да си оставят децата и да са спокойни, че те се гледат добре", заключи тя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина