Кой ще поеме щетите по десетките потрошени от паднали клони коли в Пловдив?

Автор: Благовест Андонов 20197
Кой ще поеме щетите по десетките потрошени от паднали клони коли в Пловдив?

Над 100 са увредените автомобили в Пловдив след падналия сняг. Почистването на пътните артерии от разцепени дървета и откършени клони в целия град продължава и към момента. На терен са екипи на Пожарната, ОП „Чистота” и „Градини и паркове”. Тепърва ще се изчисляват щетите причинени от метрологичната обстановка.

Причината за десетките паднали клони и дървета са тежкият мокър сняг, в комбинация със силния вятър.  

От сутринта в редакцията на TrafficNews идват редица сигнали за щети по автомобили, като някой са изцяло потрошени. На места в район „Южен” е като бойно поле, а няколко автомобила изглежда няма как да бъдат върнати в движение .

Кой поема щетите  при такива случаи?

Дърветата в паркове, улици и междублокови пространства са отговорност на Община Пловдив, като тяхна собственост.  При такава ситуация тя носи отговорност към причинената щета. Ако автомобилът има застраховка „Каско”, то застрахователите изплащат за ремонта на колите, а след това си търсят парите от Община Пловдив. Ако от администрацията откажат да поемат щетите, то се завежда дело. 

При ситуация, при която автомобилът няма застраховка, то собственикът му също може да предяви искане за обезщетение по съдебен път към Община Пловдив. Сходна е ситуацията и при ПТП и щети при попадне в дупки или разрушена общинска инфраструктура.

Едно от условията е автомобилът да не е бил паркиран в разрез с правилата за Движение по пътищата. Тоест, ако колата е била спряна в зелени площи, то претенцията за изплащане на обезщетение вероятно ще бъде отхвърлена.

Обичайно подобен тип дела приключват между 3 и 6 месеца след предявяването на иска и в зависимост дали общинските юристи обжалват на следваща инстанция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина