Дани Каназирева: Имотът на бул. „Никола Вапцаров” никога не е бил парк, а за жилищни нужди

Автор: Благовест Андонов 6786
Дани Каназирева: Имотът на бул. „Никола Вапцаров” никога не е бил парк, а за жилищни нужди

„Този имот преди 96-а година е държавна частна собственост . Първоначално е бил за общежитие, а от кадастралната карта от 2009 година си е за жилищно строителство. Т.е. няма никаква изненада в годините в статута на имота – никога не е бил, парк, градинка, междублоково пространство, а винаги е бил за задоволяване на жилищни нужди”, заяви Дани Каназирева по повод имота от 3,2 дка на бул. „Никола Вапцаров”, който е даден за разпореждане на областна управа.  Идеята там е да се направи сграда на държавните структури, които да бъдат на едно място.  Проектът бе започнат от Здравко Димитров, докато бе областен управител.

Каназирева каза, че все още този проект не е на дневен ред в областна администрация, но  безспорен факт е, че всяка година се плащат около 1 млн. лева за наеми на държавни структури.

„ Назад във времето,  ако се беше строителство сграда, независимо там или другаде  и се е мислило от какво има нужда Община Пловдив и другите институциите , за да работят нормално, нямаше да стигаме до поредния казус. Да, категорично трябва някога да се помисли в тази насока. Нямам никакъв проблем да отида на място с хората и да разговарям с тях.  От 2009 година говоря, че трябва да се спре безразборната продажба.  Оставаме без имоти за обществено ползване  и утре няма къде да се построи детска градина, ясли  или сграда обществени нужди без да се влиза в пререкания с хората”, каза областният управител.

Имотът по кадастър обаче не е за жилищно застрояване, а за „друг вид застрояване” – в случая за общежития и инженерен корпус. Изменението идва през 2019 ,когато става за жилищно застрояване и обществено обслужване. Това позволява да се направи жилищна сграда, а отдолу офиси за администрацията.

Според Дани Каназирева идеята да се застрои там „на обезщетение” е поради факта, че областна управа е второстепенен разпоредител  с бюджетни средства и няма собствен бюджет.Запитана и дали не е възможно въпросната сграда да се направи в така наречения Втори градски центъра в кв. „Гладно поле”, тя заяви:

„Не искам да изземвам чужди функции, не мога да го коментирам”, каза тя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина