Борислав Инчев, „Браво Пловдив”: „Южен” е на пауза от 4 години - оставих 60 проекта, които ще реализирам

Автор: Plovdiv Now 5586
Борислав Инчев, „Браво Пловдив”: „Южен” е на пауза от 4 години - оставих 60 проекта, които ще реализирам

Борислав Инчев за трети път се кандидатира за кмет на район „Южен”. През 2015 година той успя да изненада всички, като пребори кандидата на ГЕРБ и спечели в „Южен”. На практика през последните 12 години той е единственият районен кмет в Пловдив, който не е бил посочен от ГЕРБ.

По време на неговия мандат 2015 – 2019 година той стартира редица проекти за паркинги, детски площадки и междублокови пространства , като акцент бяха хората.  Неговите политики изцяло се препокриваха с програмата на „Браво, Пловдив” и така гражданското сдружение го покани, за да бъде техният кандидат за кмет на район „Южен”.

„Браво, Пловдив” е гласът на младите хора, близо 50% от кандидатите са младежи

-Г-н Инчев, кандидатирате се за трети път за кмет на район „Южен”. На представянето на „Браво, Пловдив”  заявихте, че имате недовършена работа. Каква е тя?

-Трябва да кажа, че недовършената работа е много поради две причини. Първата, според мен е доброто и хубаво наследство, което оставих в края на 2019 година. То се изразяваше в над 60 одобрени проекта. В това число се включват над 10 проекта за детски площадки, няколко футболни игрища, бих добавил дори и две площадки за разхождане на кучета, над 40 готови проекта за реконструкция и обособяване на паркоместа и паркинги. Над 15 проекта за осветяване на улици и ред други неща, които  за съжаление, в последните години не бяха свършени.

- От тези 60 проекта, колко бяха реализирани в последните 4 години?

-Реално нито един! Имаше  бегли опити да се направи нещо върху парк „Молдавия”, но и те останаха безплодни. Това  означава, че тази несвършена работа в момента чака някой, който да се захване сериозно, за да може в ускорени темпове да бъдат инвестирани средства и да започне да се променят определените микрорайони. Това е наложително.

- Тоест може да се каже, че район „Южен” е бил на пауза в последните 4 години?

-Ако приемем, че можем да направим някакво сравнение, определено паузата беше натисната почти в началото на мандата и все още не е освободена. Изключително важно е да се знае, че повече няма време за губене. Трябва да се влезе наистина с много високо темпо и да се действа,  не само заради  убийствената транспортната блокада, която в момента обхвана района.  Не бива да се забравя, че  това е районът с най-голямото население, а също така  продължават да се населява от  много млади семейства с деца. Те имат нужда от нещата , които изброих.

- Не се ли притеснявате да се кандидатирате за кмет на район „Южен”? Вие отивате в един район без никакви средства, целият е блокиран и това рефлектира върху районния кмет, макар че новият такъв няма вина за това, което се случва…

-   Тук не трябва посочваме кой е виновен и кой – не. Иска се много работа и смели управленски решения. Районът може да се управлява, когато човек знае какво прави, когато е предприел необходимите действия, когато си е свършил работата административно и разбира се, когато вече бъдат осигурени средства . Следва да кажем и нещо много важно, поне през последните години средствата бяха достатъчно.  Ако те бъдат инвестирани целесъобразно, удачно и правилно - ефектът , който ще видят гражданите на района, ще бъде изключително голям. Инвестициите в капиталови разходи, в нещо, което остава с времето,  те просто се възвръщат много бързо. Поради тази причина мисля да залагам именно на неща, които са полезни за хората.

-  „Южен” има спешна нужда от зелени площи, още повече заради тежкото  презастрояване, което се случи в последните десетилетия, какви са идеите Ви за зелената система на района?

-На първо място изграждането на един парк в близост до квартал Коматево, който граничи със спортната база на един от футболните клубове в Пловдив. Изключително важен проект, защото ще създаде нова зона, която жителите на района ще припознаят и ползват.  В квартал Коматево живеят няколко хиляди души. Паркът ще бъде ползван и от жителите в „Остромила” и „Беломорски”, които също нямат голям парк в близост.  Нещо много интересно е, че  този парк ще бъде използван и от една част от хората, които са регистрирани район „Западен” . Хората в района на местност „Терзиите”, ще им е много по-близо да стигнат до него, просто защото са от другата страна на Коматевско шосе. Тоест този парк може да се ползва от между  12 до 15 хиляди жители.  Освен това ще бъде един нов бял дроб на района от 70 дка.

Пространството ще бъде изградено по всички съвременни изисквания на парковете, което означава , че ще има много добре развита алейна мрежа, много места за почивка , места за отдих-  беседки, поставянето на различен вид перголи , сцена за изявяване на млади таланти. Тоест абсолютно всичко, с което хората,  когато отидат, да знаят, че там могат да прекарат 2-3 часа в пълно спокойствие и уединение,  сред зеленина и чист въздух.

- По време на реконструкцията на ул. „Даме Груев” бяха изсечени десетки дървета.  Т.нар. компенсаторно залесяване така и не се случи, каква предвиждате за там?   

- Зоната между ул. „Македония” и читалище  „Христо Ботев” може да се превърне в чудесен микропарк.  В моите планове съм предвиждал изграждането на алеен парк, като бъдат засадени дървета и допълнителни растителни видове, които да играят ролята на буфер между самата улица и тази зона. Така хората може да го ползват като място ,  където също да си починат. Буквално тези , които живеят в непосредствена близост,  да седнат на пейка под дървото, да им бъде хладно, да им бъде спокойно. Там ще бъде реализиран един проект свързан най-вече с озеленяване , с изграждане на поливна система  и с поставянето на пейки.

- Макар , че думата  улични ремонти плаши хората в район „Южен” там какво се предвижда във вашата програма?

-Със сигурност изграждането на няколкостотин паркоместа . Това е от първостепенно значение за хората. Ще бъде една превенция, колите, които паркират в някакви кални пространства , да не вадят кал по уличните  платна и това да не води допълнително замърсяване. Така че ударни инвестиции в изграждането на паркоместа и едновременно с това модернизацията , реконструкцията и изграждането на няколко улици , които са важни. Аз ще спомена само част от тях- продължението на улица „Никола Карев” , която трябва да излезе на улица „Пере Тошев” . Това е изключително важно , защото обхваща още един квартал  с над 3 хиляди души, които пряко ги  касае . Със сигурност ще се работи активно  за довършването на проекта за изграждане на модерна улица, която е „Скопие” . Там има заделени средства . По подобие на улица „Даме Груев”, но разбира се не с тези срокове и габарити .

Няколко кръстовища, които също имат нужда от своята реконструкция , за да доведат до по-голяма пропускливост. Бих дал пример с улица „Скопие” и продължението на „Цар Борис III Обединител” , където паветата доста често се разместват.  Продължението на „Македония” според мен трябва да бъде разделено на два или три етапа. Първият етап да обхваща продължението до бул. „Александър Стамболийски” и там да бъде разделен на два подетапа , с оглед на по-бързото осигуряване на средства и реализирането му. Последно да кажа активно да се работи по отчуждаването на имотите по бул. „Александър Стамболийски”, за да може след примерно 2-3 години да започне разширяването му.

Борислав Инчев: Затвори ли се сега Бетонният мост няма да е за 6 месеца – не бива да го допускаме

Борислав Инчев е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на  район „Южен” и с преференция 115 в листата за Общинския съвет!.

„Браво, Пловдив” се явява с регистрацията на „Българска прогресивна линия” за кмет, районни кметове и общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина