Агресия в пловдивска ясла! Родители: 20-годишна тормози децата ни, има данни и за побой

Автор: Деница Лещева 28367
Агресия в пловдивска ясла! Родители: 20-годишна тормози децата ни, има данни и за побой

Тормоз, неетично поведение и прояви на насилие от страна на персонал в детска ясла - за това сигнализира притеснена майка. Стефка Николова, чието дете посещава ДГ "Слънчо" в Кючук Париж, е успяла да установи притеснително поведение от страна на една от бавачките в яслата – Борислава Стоилова. След като няколко деца в групата са започнали да проявяват признаци на тревожност и дори склонност към груби самонаказания, майки решили да проверят как минава един техен ден, като за целта направили запис. По думите им, поведението на част от персонала в яслата е повече от притеснително, а в последствие родителите получили информация за случаи на побой и груби прояви на насилие.

20-годишната Борислава е започнала работа в последните месеци на миналата година като бавачка. Родителите не били уведомени, че тя е дошла в групата. Детето на Стефка ходело на ясла от месец август и вече било преминало през периода на адаптация. 

"Детски психолог съм и наблюдавам внимателно емоционалното състояние на децата си. Два месеца след като се бе адаптирал към яслата, синът ми започна да се буди през нощта, да плаче, да не ми позволява да го докосвам, докато спи. Буташе ме и ми повтаряше "Не, не!", докато не се събудеше и не видеше, че съм аз. Това съвпадна с периода, в който "леличката" е започнала работа. Тогава детето ми е било на година и 6 месеца", разказва Стефка. Тя веднага се усъмнила, че нещо се случва, но го отдала на голямата чувствителност на малчугана. Наскоро обаче друга майка й споделила, че наблюдава същото поведение и у своето дете. Още повече, то често удряло главата си и повтаряло "Бий, бий!". Николова започнала да наблюдава сина си още по-внимателно и установила, че той често се бутал и блъскал, решавайки всяка притеснителна ситуация с "Бий, бий!". 

Така се стигнало и до идеята майките да проверят с помощта на записващо устройство как преминава един ден в детската ясла. В сутрешните часове всичко било нормално - децата били спокойни, обръщало им се внимание. По това време на смяна били двете медицински сестри и двете бавачки. След обяд обаче при децата оставали една от медицинските сестри и бавачката Борислава.

"Кошмарът започва, след като децата станат от следобеден сън. Започват реплики от типа на: Айде, ставай и си обувай панталона, ма! Вашите вкъщи на нищо не ви учат, очакват ние да ви научим на всичко. Детето ми през цялото време плаче, но не му се обръща внимание. Кулминацията идва, когато Борислава го хваща, растърсва го и му казва: Млъкни, бе, неблагодарник такъв! Майка ти в къщи не те е научила на нищо, очаква от нас да те научим на всичко. Не искаш да ядеш, а като не ядеш, как ще се*еш?", спомня си Стефка и уточнява, че родителите винаги питат възпитателките дали децата им са яли, ходили до тоалетна и спали.  

През цялото време двете колежки отправяли иронични забележки по адрес на родителите и дори се подигравали с въпросите, които те отправяли към персонала в края на всеки ден, твърди още майката. 

Миналата седмица, след като чули записа, родителите го показали на директорката на детското заведение Емилия Герасимова. 

"Тя ни обясни, че медицинската сестра е виновна, защото не е подала сигнал. Затова тя била освободена, а въпросната бавачка остава с предупреждание и забележка, че ако това се случи, ще бъде уволнена", разказва Стефка. Никой от родителите обаче не бил съгласен Борислава да остане в тяхната група и да работи с децата. Директорката уверила, че проблемът ще бъде решен, а момичето - преместено в друга група. 

"Само че тази леличка остана при нашите деца, нищо, че е в друга група", споделя разочарованата Стефка. 

След като отнесли казуса до ръководството, родителите започнали да научават тревожни факти около престоя на децата си в яслата. От персонала разбрали, че това не е първият сигнал срещу Борислава. По думите им обаче предишният случай бил потулен под предлог, че така или иначе работна ръка липсва. 

Наш репортер се обърна за коментар към директорката на детското заведение Емилия Герасимова. Тя потвърди, че е разговаряла с родителите и ги е поканила да подадат писмена жалба, за да бъде взето административно отношение. Веднага след това тя уволнила медицинската сестра, тъй като тя е отговорното лице в групата. Борислава пък е преместена в друга група, тъй като Герасимова искала да има по-големи наблюдения върху нея. 

„Не може току-така да се уволняват хора, преди да съм си направила изводи. Но в случая си тръгна човекът, който е бил на смяна и който е длъжен да наблюдава работата в групата”, обясни тя пред наш репортер. „Когато има вербална агресия, тя е свързана с по-сложни неща. На записа няма нищо, което ще ви впечатли”, заяви още директорката и допълни, че медицинското лице е отговорно за случващото се по време на смяната. 

За Борислава директорката твърди, че е оставила добри впечатления за работата си. „Това е първото й работно място.  Тя е на 20 години, студентка е, в събота и неделя си ходи на лекции. Обяснила съм на колегите, че има много неща, с които трябва да я запознаят – трудова дисциплина, отношение към децата, отношения в колектив. Всичко това е ново за нея. Обърнала съм внимание на по-възрастните колеги, че много зависи какво ще й покажат и на какво ще я научат, защото има неща, които ще й останат за цял живот”, разказва тя. Пред репортера ни тя потвърди, че в случая действително е имало повишаване на тон, но самият запис е неясен, заради шума от детската градина. Според нея изразите, които е употребила Борислава, са характерни за 20-годишен човек.

„Искам да подчертая с дебела черта, че техният речник не е като нашия”, настоя Герасимова и допълни, че родителите могат да бъдат спокойни, оставяйки децата си в яслата.

„Самата аз ставам и проверявам децата, чуя ли детски плач”, коментира директорката. Тя изтъкна, че има родители, които са по-тревожни от нужното и се впечатляват от дребни неща, но уточни, че такъв проблем не се наблюдава у хората, които са й предоставили записа. "Те са много разбрани и се успокоиха, че взех мерки бързо", убедена е ръководителката.

Според родителите обаче нещата не спират дотук, именно заради информацията за проява на насилие от страна на Борислава.

„Друго дете е било бито от тази бавачка, а когато заплакало, посиняло и започнало да се задушава. Станало е, след като му се скарала и го ударила, а двете медицински сестри се видели в чудо как да го успокоят”, разказва Стефка. За ситуацията обаче родителите научили месеци по-късно. 

Отнесохме и този въпрос до директорката на яслата, която обаче бе категорична, че не е постъпвало предишно оплакване нито срещу бавачката, нито срещу друго лица от персонала. Потърсихме за коментар и уволнената медицинска сестра, която отказа да разговаря с наш репортер с обяснението, че през последните дни се чувствала изтормозена. Родителите на малчугана, за когото се твърди, че бил подложен на физически тормоз, научили за проявата именно от нея, но информацията й била предадена от други колеги. След като бе потърсена, тя обяснила пред родители, че пред нейните очи не било бито дете.

Потърсихме мнението и на самата Борислава. Към момента обаче не е осъществена връзка с нея. 

Сигналът бе придвижен и до кмета на район "Южен" Борислав Инчев, който се ангажира да извърши проверка по случая.

Какви са изискванията към персонала, който се грижи за децата ни - очаквайте коментарите на кмета Инчев и ръководството на яслата в Traffinews.bg! Очаквайте и подробности от записа, направен в яслата.

Екипът ни е готов да публикува гледните точки на всички страни, имащи отношение към казуса!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина