10 млн. лв. нужни, за да може инсенераторът в „Южен” да заработи

Автор: Plovdiv Now 8778
10 млн. лв. нужни, за да може инсенераторът в „Южен” да заработи

Близо 10 млн. лева са нужни, за да може инсенераторът в район „Южен” да заработи. Това обяви зам.-кметът по стопански дейности и финанси Величко Родопски.

Днес общинските съветници вкараха имота за концесия, след като в Община Пловдив бе постъпило инвестиционно предложение за терена, в който бяха налети над 14 млн. лева, предаде trafficnews.bg.

На въпрос на Веселка Христамян защо Община Пловдив сменя стратегията за обекта, Родопски отговори, че по предварителни изчисления трябват 10 млн. лева за инсенератора.

„Трябват 7 млн. лева, за да бъде пуснат в експлоатация и още 3 млн. лева за допълнителни дейности. След това трябва да намерим екип, който да работи на него и да им плащаме заплати. В момента на година се плащат 120 хил. лева за данъци и заплати на управителя на дружеството”, каза Родопски и изрази съмнения, че Общината може да се справи с това начинание.

Припомняме, че проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария  близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн.лева, като  2,1 млн. лева бяха от ПУДОС,  5 млн. лв. са от държавата и 1,7 млн. лв. собствени средства на Община Пловдив.

След като по проекта започна мащабна работа, в един момент между Община Пловдив и чужда  фирма възникна спор за оборудването, който продължи повече от 3 години и дори арбитраж не успя да ги реши. В този момент сградата на бул. „Кукленско шосе” е почти завършена, като вътре има и част от оборудването.

В крайна сметка общината прекрати договора с фирмата и се зае с план за довършване на инсинератора .  През 2016 година Общината отново се отказва от това намерение и предложи имота за концесия, чрез която да се търси външен инвеститор за обекта. Това също претърпя провал и теренът от няколко декара на Кукленско шосе продължава да стои недовършен.  

През 2017 година Общинският съвет реши да се създаде ново общинско предприятие „Инсинератор Пловдив” ЕООД, а в началото на годината бе избран и постоянен управител на общинската фирма в лицето на Дончо Кацарев.

Сред дейностите на предприятието са приемане и транспортиране, складиране и съхраняване на болнични отпадъци, обезвреждането им чрез екобезопасно изгаряне с инсинератор, депониране на генерирани отпадъци от дейността на инсинератора и други. Той трябва да приема всички медицински отпадъци от Пловдив, където има най-много болници на глава от населението, както и от Смолян, Кърджали, Хасково и Пазарджик.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина