ВАС върна на Министерството на културата отхвърления проект за разрушения склад на “Одрин“ 8

Автор: Парашкева Иванова 3553
ВАС върна на Министерството на културата отхвърления проект за разрушения склад на “Одрин“ 8

Върховният Административен съд отмени решение на Пловдивския Административен съд във връзка със съгласуването на проект на фирма "Одрин 8" ЕООД за тютюневия склад  "Ориент Табако". През март на първа инстанция бе отменено становище на министъра на културата, с което е отказано съгласуване на проекта. Предложението за застрояване е отхвърлено със заповед от 1 август 2022 г., когато начело на Министерство на културата е Атанас Атанасов, пише trafficnews.bg.

Според решението на ВАС преписката се връща на министъра на куртурата за ново произнасяне, което трябва да бъде съобразено с мотивите на съдебното решение. 

Историята на полусъборения склад е много дълга и изтъкана от противоречия. На 3 март 2016 г.  тежки машини започнаха да бутат  "Ориент Табако". Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока метална ограда, започнаха битките в съда. Собствениците на "Одрин 8" ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата скамейка в Окръжен съд-Пловдив. На 17 октомври 2018 г. магистратите ги обявиха за невинни за събарянето на склада. Мотивите бяха, че според представените в съда документи, сградата няма статут на паметник на културата. Апелативен съд - Пловдив потвърди това решение през пролетта на 2021 г., но прокуратурата отново протестира присъдата - този път пред  ВКС.

През лятото на 2021 г. пък ВАС окончателно реши съдебната сага за укрепването на склада на „Одрин 8”. Решението на съда влезе в сила от 20 юли и до края на август собствениците трябваше да го укрепят.  Това не се случи. Все пак в края на 2021 г. собствениците предприеха действия по разчистването и укрепването на склада.

В началото на 2022 г. пък излезе решението на Върховния касационен съд, с което магистратите окончателно потвърдиха отсъденото от Апелативен съд-Пловдив, че Бранеков и Николич са невинни по всички обвинения.

През април 2022 г. ВАС съд осъди Националния институт за недвижимо културно наследство да заплати 6450 лв. на собствениците на склада „Ориент Табако” в Пловдив. Парите са за направени съдебни и деловодни разноски от фирмата стопанин - „Одрин 8” ЕООД. Със същото решение ВАС отмени и обяви за незаконосъобразна Заповед №РД-4 от 28.01.2016 г. на директора на НИНКН (тогава арх. Даниела Джуркова), с която е одобрено Приложение№1 – Списък с регистрирани и декларирани обекти на недвижимо културно наследство на гр. Пловдив – бележки по данни от декларационни писма, както и е констатирана фактическа грешка в т. 362 от съществуващия списък на недвижимите културни ценности в Пловдив.  Там – на мястото на склада на „Ориент Табако” е описана друга сграда. 

Седем години след разрушаването на склада, руините все още не са разчистени. Бъдещето на "Ориент табако" продължава да е неясно. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина