Седмица на традиционните занаяти ще има в Етнографския музей

Автор: Plovdiv Now 5985
Седмица на традиционните занаяти ще има в Етнографския музей

Етнографският музей кани на официалното откриване на XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на 24 юни от 12.30 ч.Седмицата започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението.

"Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля", казват от екипа.

Тази година акцентът ще бъде поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

В тази връзка от 18 часа на същия ден ще бъде открита и националната изложба „Българските плъсти  послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Партньор и съмишленик в ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина