Съседи осъдиха вехтошар, затрупал с боклуци общия им двор на къща в Съдийски

Автор: Plovdiv Now 1900
Съседи осъдиха вехтошар, затрупал с боклуци общия им двор на къща в Съдийски

Вехтошар ще трябва да заплати над 4 хиляди лева на своя съседка  за това, че е почистила камари с боклуци от общите части на имота им, намиращ се в пловдивския квартал Съдийски. Съдът го осъжда и на това да преустанови неоснователните си действия, изразяващи се в събиране на отпадъци от контейнерите и трупане на конкретното място. Това решение на Районен съд Пловдив обаче, не се е харесало на мъжа и затова той е обжалвал наказанието си пред Окръжен съд. Желанието му е било исковете срещу него да се отменят, защото решението на първа инстанция е било неправилно, пише trafficnews.bg.

В съдебния акт пише, че той и ищцата са съседи и притежават общ двор и други части от сградата. Жената твърди по делото, че вехтошарът трупал множество битови и всякакви други отпадъци в дворното място. Боклуците възпрепяствали съседката от достъпа й до избения и надземните етажи на сградата, а дворното място било практически неизпълзваемо.

След проверка през 2021 година от Община Пловдив, район „Централен“ , е било дадено указание за незабавно почистване на дворното място. За изпълнението на  предписанието са имали четиринадесетдневен срок от получаването. Подобно предупреждение било изпратено и от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив.

Това принудило жената да сключи договор за почистване на обекта през 2022 година. След почистване на дворното място обаче, мъжът отново започнал да замърсява, като между входната врата на жилищната сграда и чешмата е струпал празни стъклени и пластмасови бутилки, разложени плодове, скъсани обувки, пластмасови касетки пълни с отпадъци, найлонови торби, кофички и саксии за цветя и радиатори. Констатирано е още, че външната врата се отваряла много трудно заради отпадъците, като достъпът е бил ограничен , защото  височината на камарата била около метър и половина. По думите на жената, лятото миризмата е била непоносима. В съдебното решение пише още, че за достъп до първия етаж е била оставена пътечка от около 10 см., а площадката на втория етаж е била затрупана с вещи, от които не може да се осъществи достъп до втория, третия и таванския етаж.

 По делото съдът е взел предвид и свидетелски доказателства, от които става ясно, че вехтошарът рови по казаните за боклук, вади от тях вехтории и ги събира в двора на имота. Свидетелят е сравнил мястото с "пункт за вторични суровини". Пред Районен съд била представена и съдебно техническа експертиза, изготвена след посещение на имота през 2023 година. Вещото лице е посочил, че след извършеното междинно почистване през лятото на предходната година, се установява, че единствено на третия етаж има оставена ивица от 40-50 см., за да може да се влезе през вратата за жилището на въпросния вехтошар, а всичко друго било в боклуци.

Именно поради тази причина на първи април Окръжен съд Пловдив е решил да потвърди решението на районните магистрати и така мъжът трябва да преустанови образуването на камари с боклуци и да заплати  на съседката си сумата от над 4 хиляди лева, представляващи разноски за почистването.

Решението, в частта относно негаторния иск, може да се обжалва пред Върховния касационен съд на Република България в едномесечен срок от връчването му на страните, а в останалата част е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина