Природонаучния музей в Пловдив отвори първата в света ледена експозиция

Автор: Plovdiv Now 2850
Природонаучния музей в Пловдив отвори първата в света ледена експозиция

Първата в света ледена експозиция, достъпна за посетители, може да бъде видяна от днес в Природонаучния музей.  Досега подобна има в Чили, но тя е с научно-изследователски цели, пише plovdivtime.bg.

„Добре дошли в различните светове. Това е мотото на нашия музей. Доскоро канехме посетителите в космоса, в океана и дивата природа. Сега можем да ги заведем и на Антарктида”, каза директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров по време на откриването на новата експозиция, която представя животинския и воден свят на ледения континент.

Той разказа и как се е родила идеята за новия модул. Случило се в разговор на уредниците с полярника проф. Христо Пимпирев.

„Решихме с помощта на нашата експедиция на кораба „Св. св. Кирил и Методий” да бъдат доставени риби и членестоноги. Закупихме техника, но при пътуването им миналата година имаше технически проблем, който отстранихме, но загубихме екземплярите. Сега плават към България и са заловили две риби. Ще акостират  у нас в края на март и началото на април”, допълни Тодоров.

По думите му експозицията ще бъде динамична. В момента в огромния леден аквариум плуват раци, характерни за северните райони на Финландия, дарени на музея от голяма търговска верига на едро.  Фон на водното съоръжение са фотоси от българското градче на Антарктида и любимите на малки и големи пингвини. В отсрещната експозиционна площ са бялата мечка и пингвините.

Хищникът и птиците стоят в двата края.

„Няма как да бъдат изядени, защото живеят на различни полюси”, разкри закачката във витрината Огнян Тодоров.

Директорът на музея заедно с главния уредник Кристиян Владов са посетили и аквариуми в Норвегия, за да развият новата експозиция.

„Казаха, че нямат такава практик, но за нашия музей ще направят изключение и ще помогнат да развием аквариума си”, каза Тодоров. Той допълни, че в момента вътре е 0 градуса, а кметът Костадин Димитров се пошегува, че е като един голям хладилник.

Директорът на Природонаучния музей изрази благодарността си за партньорството с Община Пловдив.

„Силно вярвам, че едно такова добро сътрудничество води до добри резултати и те са видими. Имам си принцип: „Няма начин да няма начин”. Новата експозиция го доказва”.

Кметът Костадин Димитров, който уважи откриването, се върна към детството си, когато посещавал музея, за да види огромната анаконда.

„Природонаучният музей постоянно се развива и е лидер  по посещаемост. Ще ги подкрепим и за тази експозиция с 10 000 лв.”, каза Димитров.  Той разкри, че се мислят варианти да се предоставят още площи на музея, защото настоящите не са достатъчни.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов не скри радостта си, че в музеите вече има екипи, които могат да пишат проекти и да ги изпълняват успешно, защото това привлича допълнителни средства.

Експозиция  „Антарктида” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и е на обща стойност 200 000 лв. Част от средствата са осигурени от собствените постъпления на Природонаучния.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина